Vikingova dušená mrkev
V dnešní době máme nepřeberné množství kuchařek ze všech koutů světa. Tak proč nevyzkoušet i tu vikinskou? Tato dušená mrkev je výbornou volbou při dlouhých mrazivých večerech.
Na tuto polévku pro 4 osoby budete potřebovat následující:
- 8 mrkví
- 2 cibule
- 1 jablko na vaření (například Granny Smith)
- 200 g hub
- 150 g slaniny
- 400 ml vývaru
- špetku čerstvého pepře
- cca 60 g rozpuštěného másla
- čerstvá petržel
Očistěte mrkev a cibuli a nakrájejte je na drobné kousky. Houby nakrájejte na větší kusy. Usmažte na pánvi slaninu, dokud nebude hezky křupavá (cca 10 minut) a odložte si ji. Na vypečeném sádle ze slaniny opečte cibuli a mrkev dokud lehce nezměkne (10-15 minut). Následně ji přendejte do hrnce, přelijte vývarem a nechte vše dusit pod pokličkou dalších 10 minut. Mezitím očištěné jablko, nakrájené na velké kusy, opečte společně s houbami na másle. Společně se slaninou vše vložte do hrnce k mrkvi a cibuli. Ochuťte solí, pepřem a petrželí. Podávejte nejlépe s čerstvým chlebem nebo opečeným toustem.
Toto jídlo je velmi vydatné a je úžasnou kombinací sladké mrkve a jablek s kontrastní chutí slaniny a hub.
Smaklig måltid!
Pozn.: Pokud nemáte k dispozici veškeré suroviny, improvizujte (ne jako Babica). I Vikingova žena musela nasadit zbroj a jet drancovat vietnamské osadníky. Slanina tak byla anglická, vývar z kostky a místo nedostatkových českých hub posloužily houby shitake. I tak byl konečný výsledek výborný.
Kristýna bydlí na půl cesty mezi Plzní a Prahou. Žije na samotě u lesa s přítelem Vikingem, kočkou, štěnětem československého vlčáka a užovkou červenou. Považuje se za renesanční ženu, čte, píše, fotí a i kolo vymění. Procestovala většinu Evropy, ale největším zážitkem byla cesta do Afghánistánu. Ve Švédsku byla již sedmkrát a rozhodně ne naposledy. Velkým snem je napsat a vydat knihu o severských mýtech.