Věděli jste, že… nejoblíbenější švédská pizza je Kebabpizza
Pizza kebab je švédský vynález, který kombinuje italskou a tureckou kuchyni způsobem, při kterém se musí mnozí Italové převalovat v hrobě.

První pizzerie byla otevřena ve Švédsku v roce 1947 ve Västerås, když se do města přestěhovalo 300 italských dělníků. V roce 1960 se začaly objevovat pizzerie po celé zemi a pizza se záhy stala nejběžnějším rychlým občerstvením ve Švédsku.
Kebab poprvé přišel do Švédska v roce 1980 a podával se s omáčkou ze zakysané smetany nebo jogurtu se speciální směsí koření. Dnes jej lze zakoupit v každém supermarketu.
Kebabpizza je oblíbená u všech generací a je vyhledávaným nočním jídlem převážně po náročném pátečním flámu.

Standardně se na pizzu kebab používá tomatová omáčka, sýr, cibule, paprika – fefferoni („kozí rohy“), kebab maso a samozřejmě kebab omáčka. V mnoha restauracích se podává posypaná hranolky nebo se salátem z hlávkového zelí.
Pokud máte ještě chuť, tak si zkuste „vygůglovat“ výraz pizzakebab a podívejte se na obrázkovou galerii 🙂
Autor článku a fotografií Marta Slepánková