Västerbottensostpaj – švédský sýrový koláč

Sýrový koláč Västerbottensostpaj se ve Švédsku servíruje k rakům, ale nechybí také ná vánočním stole. Když jsme začali plánovat, co všechno je třeba připravit k slavnosti pojídání raků, tak přišla řeč na to, že někdo ten koláč musí upéct. A to bych nebyla já, abych se nenabídla. Nikdy jsem nic podobného nepekla, a tak jsem to chtěla zkusit.

Syrový koláč Västerbottensostpaj
Syrový koláč Västerbottensostpaj

 

Obecně mám k sýrovým koláčům poněkud rozporuplný vztah. Nějaké velké nadšení pro ně nemám, i když je vždycky ráda ochutnám. Nejraději bych jedla jen ten korpus z těsta a náplň bych si dovedla odpustit. Když se koláč pekl, voněl tak neuvěřitelně dobře, že se všichni trochu podezdřele zdržovali v kuchyni. A také pak naprosto výborně chutnal, když pominu moje protisýrovokoláčové výtky.

V koláči je spousta vajec a tak doporučuji sehnat domácí. A pak sýr – který koupit? Eidamu se vyhněte obloukem. Já jsem měla k ruce tzv. Västerbottensost, spíše tvrdý odležený sýr hodně výrazné chuti z pasterizovaného kravského mléka. Chutí se dá trochu přirovnat k čedaru či parmezánu, ale je slanější a má více hořký dozvuk. Zraje 12 – 14 měsíců a je téměř dvakrát tak drahý jako ostatní sýry. Patří tu k jedněm z nejoblíbenějších druhů.

Västerbottenost (zdroj vasterbottensost.com)
Västerbottenost (zdroj vasterbottensost.com)

 

Recept

Korpus

  • 2 1/2 dl hladké mouky
  • 1 dl celozrné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 g másla
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 rozšlehané vejce na potření (zbytek zamíchejte do náplně)

Náplň

  • 400 ml mléka
  • 200 ml smetany (stačí ta na vaření)
  • 350 g strouhaného sýra
  • 6 vajec
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře

Postup

Smíchejte dohromady přísady na korpus – oba druhy mouky, sůl a máslo nakrájené na kousky. Nakonec přidejte vodu a rychle zpracujte v těsto a to následně vyválejte na placku, kterou opatrně přeneste do koláčové formy o průměru 22 cm s vyšším okrajem (než je na fotkách, jelikož náplně je opravdu hodně). Dejte na půl hodiny chladit do ledničky.

Mezitím předehřejte troubu na 200 stupňů, a poté potřete korpus rozšlehaným vejcem. Spodní část korpusu pořádně propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafoukla a pečte 10 minut. Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 150 stupňů.

Náplň. Dejte vařit mléko a smetanu. Když tekutina vaří, odložte hrnec stranou a vmíchejte strouhaný sýr. Míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Přidejte rozšlehaná vejce, sůl a pepř a pořádně zamíchejte. Nalejte náplň na korpus a pečte zhruba 45 minut. Nechejte úplně vychladnout.

Autor článku a fotografií Kristina Hrubá

Další recepty na samé dobroty si můžete přečíst na bloggu Kristiny Děvče u plotny

Našel jsem na serveru YouTube ještě jeden recept, který je v podstatě skoro stejný, tedy až na ten samostný závěr. I to může být alternativa. Video je pochopitelně ve švédštině, takže můžete trénovat. Určitě několik slov pochopíte 😉

Zpět na stránku Recepty švédské kuchyně

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *