Vaflový den | Våffeldagen

Švédové milují svátky, švédové milují tradice a tak zde mají svátek snad ze všeho co jde. Jedním takovým je Våffeldagen neboli vaflový den, který se slaví (myšleno trošku s nadsázkou) 25. března.

Historie vaflí sahá až do 18. století. Většina z vás si při vyslovení slovíčka vafle asi spíše vzpomene na Belgii, ale Švédsko je ve svých tradicích snad jeden z nejzarputilejších národů. Na vafle narazíte opravdu na každém kroku, resp. obchodě. Co si ale budeme povídat. Předem dělané a kupované prostě nejsou takové jako doma upečené a za tepla křupavé snězené.

Jak říkám, klasika je klasika a vafle s lesními plody nebo čerstvě utrženými ze zahrádky jsou nejlepší. (foto Mikaela Gustavsson, zdroj imagebank.sweden.se)
Jak říkám, klasika je klasika a vafle s lesními plody nebo čerstvě utrženými ze zahrádky jsou nejlepší. (foto Mikaela Gustavsson, zdroj imagebank.sweden.se)

 

Našel jsem jeden recept na tak trošku ozvláštněné vafle, a to na malinové vafle. Nechcete to zkusit?

Recept na malinové vafle

Klasické švédské vafle pečené s malinami a zdobené červými malinami a šlehačkou.

Ingredience (pro 4 osoby)

  • 4 dl malin (předpokládám, že mražených…)
  • 75 g másla nebo margarínu (pokojové teploty)
  • 4 dl mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 4 dl mléka (vlažného)
  • 2 vejce

Nechejte maliny rozmrazit a rozmixujte je. Doporučuji přepasírovat. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, moučkový a vanilkový cukr. Vmíchejte mléko a vejce. Přidejte rozmixované maliny. Těsto by mělo mít asi tak konzistenci jako na palačinky. Teď už jenom stačí upéct ve vaflovači dozlatova.

Čím takové vafle ozdobit? Možností je několik a přes obyčejný cukr, šlehačku, marmelády, ovoce (nejčastěji lesní) se můžeme dostat až třeba k sýrům a listovým salátům s parmskou šunkou nebo jsem také viděl ozdobené vafle krevetami. No, ale řekněme si to na rovinu. Klasika je klasika. Já nejraději lesní plody a pořádně hustou domácí šlehačku. Může být pečené v předstihu, nebudou křupavé.

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *