Julskinka, tradiční jídlo švédského vánočního stolu

Julskinka nebo-li vánoční šunka, je pokrm, který prostě nesmí na žádném švédském vánočním stole chybět. Je to asi něco podobného jako tradiční český kapr.

Předpřipravená vánoční šunka, tak jak jí můžete koupit v jakémkoliv obchodě před Vánoci.
Předpřipravená vánoční šunka, tak jak jí můžete koupit v jakémkoliv obchodě před Vánoci.

 

I když v tomto případě bych byl opatrný při srovnávání švédské šunky a českého kapra, neboť kapra povařují Švédi za nečistého, tudiž nepojídatelného. No losos to prostě hold není, ale co by jste chtěli v tom malém českém rybníčku 🙂 Ale pojďme zpět.

Vánoční šunka je z vepřového masa a můžete ji před vánoci, někde i celoročně, zakoupit v podstatě ve dvou podobách. Většinou se dá šunka zakoupit již předpřipravená a tak stačí jen 15 minut k tomu, aby jste se do ní mohli s chutí pustit. Nejčastější je šunka podávána s hořčicovou krustou. Ostatně můžete doma vyzkoušet taky. Je to vaření i pro malé děti.

Šunka se zbaví síťky a ideální je odřezat veškerý tuk.
Šunka se zbaví síťky a ideální je odřezat veškerý tuk.

 

Smícháme žloutek s hořčicí. Já osobně používám nejraději kremžskou.
Smícháme žloutek s hořčicí. Já osobně používám nejraději kremžskou.

 

A pěkně celou šunku směsí potřeme.
A pěkně celou šunku směsí potřeme.

 

Strouhanka jako navrch. Já kupuji, přeci jen z toho bílého sladkého švédského pečiva by se mi to dělat nechtělo...
Strouhanka jako navrch. Já kupuji, přeci jen z toho bílého sladkého švédského pečiva by se mi to dělat nechtělo…

 

Pěkně poctivě všechna místečka.
Pěkně poctivě všechna místečka.

 

Nakonec vložíme do trouby na 200 °C asi na dobu 10-15 minut, aby nám vznikla pěkná krusta.
Nakonec vložíme do trouby na 200 °C asi na dobu 10-15 minut, aby nám vznikla pěkná krusta.

 

Kdo chce, tak může ještě šunku pře pečením vyzdobit hřebíčkem pěkně v řadách. Šunka dostane nejen trošku jinou chuť a vůni, ale také bude i lépe vypadat 🙂

Mnozí věří, že historie šunky, resp. její pojídání sahá až do předkresťanských dob, ale ve skutečnosti se na stolech objevila až na konci 19. století. Zato se dnes stala jakýmsi symbolem Vánoc, bez něhož si žádný Švéd nedokáže představit vánoční tabuli.

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

1 komentář: „Julskinka, tradiční jídlo švédského vánočního stolu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *