Každá země má svou historii, své tradice a každá země je specifická svou kuchyní. Některé země více odlišnými surovinami, kořením, masem či způsobem úpravy nebo stolováním. Snad ke každé zemi by jste určitě dokázali nějaké to specifické jídlo najít. Co ale takové Švédsko? To přeci není jenom pojem švédský stůl, byť známý po celém světě nebo třeba společnosti IKEA propagující masové kuličky či lososa. Pojďme tedy spolu otevřít kuchařovo okénko švédské kuchyně.
Spousta švédských jídel je hodně smíchaná s různými kuchyněmi menšin, které ve Švédsku žijí. Nejvíce je ovlivněna asi thajskou, italskou, mexickou či arabskou kuchyní. Důležité ovšem je, že Švédi miluji jídlo a tradice s tím spojené.
Recepty
Polévky
Hlavní jídlo
- Blodpudding – krvavý puding
- Bramborové knedlíky s náplní | Kroppkakor
- Fiskgryta | Rybí hrnec
- Gratinovaná treska s bramborovou kaší (Torskgratäng med potatismos)
- Kambala velká pečená v troubě
- Köttbullar | Švédské masové kuličky
- Pečená brambora s krevetami a křenovým sosem
- Pyttipanna
- Smörgåstårta
Deserty
- Hallongrottor | Máslové košíčky s malinami
- Havreflarn, domácí křupavé sušenky
- Chokladbollar | Švédské čokoládové kuličky
- Kladdkaka aneb mazlavá čokoládová dorta…
- Klasická palačinka – pannkaka
- Prinsesstårta | Princeznina dorta
- Rebarborový koláč švédské babičky
- Semla
- Stockholmskakor aneb stockholmská kolečka
- Västerbottensostpaj – švédský sýrový koláč
Pozn.: Recepty budou postupně přibývat…
Zdravíme, díky za super blog, právě letíme z Osla a těšíme se do Stockholmu. Chceme blog shltnout, ať máme co nejvíc tipů a pak dobře o Švédsku doma referujeme – jestli máte už teď nějaké tipy, moc za ně (na email) děkuju. Lukáš Hejlík, http://www.hejlik.cz
Ahoj, viz mail 😉
Švédskou kuchyni prostě miluji. Mám kamarádku ze Sandvikenu a vždy se těším na návštěvu k ní – skvěle vaří a co dělá, to ani nejde popsat 🙂
Držím vám palce, sama se taky aktivně zajímám o švédskou kuchyni a prinsesstårtu už jsem taky pekla, byla výborná!
Zdravím Honzu, jsem rád, že jsem s ním mohl před léty pracovat. Jako uměl skvěle českou kuchyni, tak určitě umí i tu švédskou. U něj stále ještě platí, že zlatý český „ručičky“ něco dokážou. Držím palce a ať se daří ve Švédsku. Martin Slanina
A neni nejaka vyjimka, co se tyka obedu v pracovnim tydnu, nebo kraje kolem Goeteburgu? Tady totiz mam pocit, ze Svedove pojali obed jako dalsi praci, kterou je potreba co nejdriv udelat… jedi cokoliv nevalne kvality, ale hlavne rychle… nebo mozna je to jen sok v porovnani s italskym pojetim dolce vita a pracovnich obedu…
Jak jsme psali. Švédi jídlo milují, ale nemají a nechtějí tomu věnovat moc času, takže minutky a podobné věci tady letí neuvěřitelně. Navíc švédská kuchyně je v mnoha směrech ne zrovna dietní. My ovšem chceme představit kuchyni jako takovou a chutě jaké Švédi mají.
jsem opravdu zvedava a rada si poctu, jen jsem chtela zminit, ze me to chovani behem obedu trosku zarazilo… ale to je mozna jen kontrast s Italii, kde jsem zila predtim…
Zdravím jmenovce do Švédska. Taktéž miluji vaření a vůni kuchyně. Jsem vyučený řezník uzenář, což je skoro poloviční kuchař. Přeji, ať se daří. Luděk Pavlík.