Stockholmskakor aneb stockholmská kolečka

Co jsem doma na paragrafu s dětmi a všude kolem nás je plno jahod a malin, které naprosto neodmyslitelně patří k švédskému létu, tak mě pořád honí mlsná. Navíc rád dělam radost mým dětem, které milují něco malého na zub.

Za chvíli vyrážíme na pláž, takže pár kousků Stockholmskakor pro foto a zbytek je už pěkně nabalený a připravený. Miluji tu máslovou chuť...
Za chvíli vyrážíme na pláž, takže pár kousků Stockholmskakor pro foto a zbytek je už pěkně nabalený a připravený. Miluji tu máslovou chuť…

 

Tentokrát padla volba na stockholmskakor, kterým já osobně říkám stockholmská kolečka. Nejsem žádný pekař, ani kuchař, takže recepty, které dělám jsou většinou velmi jednoduché jak na čas přípravy, také doufám na cenu. Tento recept je tomu snad příkladem. Zanechejme tedy zbytečných řečí a pojďme na to!

příprava 10 minut | chlazení 30-60 minut | pečení 15 minut | množství 30-50 kousků podle tloušťky řezu

Suroviny

  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 0,75 dl cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 3,5 dl hladké mouky
  • sekané mandle nebo ořechy na obalení
  • malinový džem/marmeláda na náplň s trochou bramborové moučky

Postup

Máslo a výhoda jeho pokojové teploty je všem jasná, že? Máslo tedy promícháme s cukrem. Následně přidáme žloutek a vanilkový cukr. Postupně dosypáváme hladkou mouku a zpracováváme do hladkého těsta. Těsto si rozdělíme na poloviny a vyválíme z nich dva válečky o tloušťce mezi 2 až 3 centimetry. Na pracovní plochu si rozprostřete sekané mandle nebo ořechy a válce v nich pěkně obalte. Boční strany ovšem ne. Potom dejte na tác a nechejte v lednici stuhnout asi hodinku, to aby se nám později vše dobře krájelo.

No mě zrovna ty válečky moc nejdou, takže spíše takové šišule...
No mě zrovna ty válečky moc nejdou, takže spíše takové šišule…

 

Po vytažení válečky nařezejte na asi 1 cm tlusté plátky a pokládejte je na připravený pečící papír. Prstem udělejte ve středu důlky a vyplňte je marmeládou s troškou bramborové mouky. Pochopitelně to nemusí být jenom malinová marmeláda, fantazii se přeci meze nekladou, ale když já ovšem maliny tak rád.

Plech vložíme do střední polohy trouby, kterou jsme si předehřáli na 175 stupňů a pečeme přibližně 15 minut nebo až budou kolečka krásně nazlátlé. Každému ta trouba přece peče jinak, že 🙂

Stockholmskakor se v puse úplně rozplývají...
Stockholmskakor se v puse úplně rozplývají…

 

Tak a teď jen pár minut vydržet až vychladnou a hrrrrr na ně!

Zpět na stránku Recepty švédské kuchyně

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *