Sob polární – Ren

Sob polární (Rangifer tarandus), ve švédštině Ren, je arktický jelen, který se vyskytuje v tundře v severní Evropě a Asii, v severní Americe, Grónsku a několik arktických ostrovech.

Sob je jediný druh rodu Rangifer. To jej odlišuje v tom, že jako jediný druh jelena, kde samci i samičky mají parohy, které zdobí jejich hlavy. Je to také jediný druh jelena, který je ve velkém chován jako domácí hospodářské zvíře. V severní Americe se sobům říká jelen karibu.

Sobi jsou známí svými extrémně dlouhými cestami při hledání zelené pastviny.

Sobů je středně velké zvíře. Délka těla se pohybuje mezi 120 a 230 cm, přičemž hmotnost se liší v závislosti na pohlaví, věku, ročním období a prostředí, obvykle se pohybuje mezi 60 a 170 kg. V kohoutku se pohybuje mezi 90 a 140 cm. Srst je dlouhá a hustá, a obvykle má tmavě hnědou barvu. Barva je někdy světlejší, a to zejména u domestikovaných zvířat, v zimě jasně jasnější než v létě. Tato srst dodává sobům maskování, které je chrání proti nepřátelům. Srst je velmi hustá a chrání proti chladu.

Na rozdíl od jiných jelenů mají rohy obě pohlaví. Rohy tvoří rozvětvené, asymetrické tvary. U některých jedinců jsou parohy na koncích sploštělé. Samec má obvykle krásnější paroží. To je 50 až 130 centimetrů dlouhé a váží až 15 kg, zatímco samičí paroží je velké 20 až 50 centimetrů.

Sobí kopyta jsou dvoudílné a tvrdá a umožňují tak zvířeti se pohybovat po zasněžené, kamenité a bahnité zemi. Kopyta používají také pro vykopávání potravy ze sněhu. Jejich čich je velmi dobře vyvinutý a dokáží najít jídlo (lišejníky) i v husté sněhové přikrývce.

V některých oblastech se sobi stali vzácnými kvůli lovu. Dnes jsou jich odhadem čtyři miliony divokých a chovaných tři miliony. Tři čtvrtiny z divokých sobů se vyskytují v Severní Americe a přibližně tři čtvrtiny chovaných je na Sibiři.

Sobi jsou stále v pohybu. Při svých migračních cestách mají divoká sobí stáda až 100.000 jedinců. Na Aljašce bylo pozorování státo o počtu 500.000 zvířat. Někteří američtí sobi ujdou až 5.000 kilometrů za rok.

Doba páření začíná v září a samci si začínají tvořit svůj harém. Začínají se odehrávat klasické samčí souboje. Samice mohou být pohlavně dospělé už v šesti měsících, ale normální je v době jednoho a půl roku. Samice rodí jedno, někdy dvě telata do roku. Březost trvá asi 228 dnů a mláďata váží při narození tři až dvanáct kilogramů.

Novorozené tele je velmi nezávislé a už hodinu po porodu může bez problémů chodit. Jejich srst se skládá ze vzduchové chloupky, které chrání zvíře před chladem. Při mokrém a chladném počasí je úmrtnost velmi vysoká i přesto, že tele je schopné zvýšit výrobu tepla pětkrát vyšší než je jejiho normální teplota.

Sobům je obvykle 12 až 15 let, ale jsou jedinci, kteří žijí i 20 let.

Sobi jsou býložravci. V létě jí hlavně trávu a listí, a někdy i mechy a různé jiné rostliny, kterým se daří na zemi, v zimě jedí sobi hlavně lišejníky.

Přirozeným nepřítelem sobů jsou vlci, rosomáci, rysi a medvědi, ale i orel někdy napadá sobí telata.

Odhaduje se, že jsou zdomácněné přibližně tři milióny sobů. Používají se hlavně jako dobytek nebo tažná zvěř, a to zejména na Sibiři.

V pravěku se pravděpodobně evropané živili lovem sobů, začátky chovu sobů ve Švédsku sahají kolem roku 1500.

Zdroj

  • Wikipedie

Související článek

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *