Smörgåstårta

Smörgåstårta se dá jíst jako hlavní jídlo nebo jako desert. Otázka je, jak moc vám bude chutnat. Já osobně nepatřím mezi lidi, kteří musejí v dané krajině vyzkoušet všechny místní speciality, a tak se mi rozhodně při pohledu na Smörgåstårta sliny nesbíhaly. Navíc jsem vyrůstal jako suchozemec, a tak ani nějak zvlášť dobrý přístup k přímořské kuchyni u mě nebyl.

Smörgåstårta
Smörgåstårta (zdroj smorgasbaren.se)

 

Postupem času musím ovšem přiznat, že jsem ve Smörgåstårtě našel zalíbení a zachutnala mi tak, že dnes se jí rozhodně nevyhýbám. Pokud si chcete tento tak typický švédský pokrm zkusit připravit doma, tak tady je na něj recept. Neexistuje ovšem jeden konkrétní a správný recept, ale podle lokalit se občas mění ozdoba nebo převládá ta či ona náplň.

Suroviny

  • 6 plátků velkého toustového chleba

Náplň mezi chleba

  • 150 g loupaných krevet nakrájet na jemno (možno vložit i krabí tyčinky nebo sterilizovaného tuňáka)
  • 1 šálek na kostičky nakrájené okurky, jemně solené
  • 1/2 avokáda na kostky
  • 1/2 šálku nasekané pažitky
  • 1/2 šálku nasekaného kopru
  • 2 šálky zakysané smetany
  • 1 dl tvarohu
  • sůl a pepř (lepší je citronový pepř)

Vše smícháme a ochutíme dle vaší chuti.

Náplň na povrch celého dortu

  • 1/2 ml crème fraiche
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1 šálek nasekaného kopru a řeřichy

Vše smícháme dohromady.

Na ozdobu na povrch

  • 150 g loupaných krevet (nebo račích ocásků)
  • 2 vejce natvrdo na plátky
  • 150 g kaviáru
  • 1 ks citronu (nebo limetka)

Salátová okurka na plátky okolo dortu.

Smörgåstårta
Smörgåstårta může mít opravdu mnoho podob, tvarů a náplní. (zdroj matochbakverkstan.matmolnet.com)

 

Postup

Toustový chleba začneme pokládat na plát nebo plech a každy budeme potírat první směsí. Když je vše hotové, potřeme celý obvod dortu druhou směsí. Na povrch dortu klademe vejce na plátky a na to postupně kaviár a krevety. Nazdobíme tenkými plátky citronu nebo limetky s okurkou a snítkami kopru. Po obvodu přidáme plátky okurky a dort dobře zabalíme do folie a na dvě tři hodinky dáme ztuhnout do ledničky.

Recept pro vás připravil Jan Pavlík
Dobrou chuť | Smaklig måltid

Smörgåstårta
Smörgåstårta ve své podstatě ani nemusí obsahovat plody moře, ale to už nebude mít tu správnou chuť. (zdroj www.tartdesign.eu)

 

Smörgåstårta
Nebo naopak může být smörgåstårta třeba vegetariánská. (zdroj vegetariskt.ifokus.se)

 

Související články

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *