Rybí polévka se šafránem

Rybí polévka se šafránem (fisksoppa med saffran). Není rybí polévka jako polévka. Většina z nás je zvyklá na klasickou s kapra a taky ne každý si na ní pošmákne. Ovšem tahle varianta rybí polévky by možná stála za hřích, nemyslíte?

Rybí polévka se šafránem (zdroj matvett.se)
Rybí polévka se šafránem (zdroj matvett.se)

 

Suroviny

Pro 4 osoby budeme potřebovat:

  • 3 šalotky nakrájené na jemno
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks petržele nastrouhané na hrubo
  • 1 ks mrkve nastrouhané na hrubo
  • 50 g řapíkatého celeru na jemno
  • 100 g cukety na jemno
  • 1,5 l rybího bujónu
  • 1 lžička kari koření
  • 1 šafrán podle chuti
  • 2 dl bílého suchého vína
  • 3 dl smetany
  • 600 g rybího filé (hodí se treska, losos)
  • 200 g loupaných krevet na přízdobu
  • půl citrónu
  • petrželka
  • snítka kopru na ozdobu
  • mořská sůl
  • bílý chléb na krutóny
  • lžíce másla
  • vařené brambory ve slupce

Postup přípravy

Do hrnce dáme olivový olej  a rozehřejeme. Přidáme cibuli, petržel , mrkev, celer, cuketu (předem nasolenou a osušenou), česnek, šafrán a kari. Orestujeme do sklovata a zalijeme vínem a bujónem. Vymačkáme půl citrónu a provaříme min. 15 minut. Poté vlijeme smetanu, provaříme ji tak 5 minut a vše v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme podle potřeby. Přidáme najemno nasekanou petrželku.

Pokud máte rádi hustší variantu, přidejte trochu máslové jíšky za studena nastrouhané!

Připravíme si nakrájenou housku, veku nebo toustový chléb na kostičky. Dáme do vyhřáté trouby na chvíli trochu ztvrdnout a orestujeme v pánvi na másle do zlatova.

Rybu si buď připravíme již při rybím vývaru, a nebo orestujeme na olivovém oleji těsně před podáváním. Doporučuji na filet citronový pepř.

Na závěr nalijeme polévku do hlubokého talíře, dáme doprostřed rybu, okolo na malé měsíčky nebo kostičky brambory a na vrch krevety a snítku kopru.

Rybí polévka se šafránem (foto Jan Pavlík)
Rybí polévka se šafránem (foto Jan Pavlík)

 Autor článku Jan Pavlík

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *