Rebarborový koláč švédské babičky

Věc se má tak. Na pět dlouhým měsíců jsem se ocitla ve Švédsku, kde jsem plnila roli slečny na hlídání. Když jsem byla otázána, kterou z domácích prací mám ráda, bez přemýšlení ze mě vypadlo: pečení! A tak tedy jedno ráno přišel švédský tatínek s tím, že jestli chci, můžu něco upéct, na zahradě že jim roste rebarbora.

Rebarborový koláč švédské babičky
Rebarborový koláč švédské babičky

 

Mají jeden recept, už ozkoušený, který jim chutná, ale pokud chci, můžu si najít vlastní. Zkusím ho, řekla jsem si. Pouhých 6 ingrediencí – co se z toho vyklube? Čekala jsem, jak už to ve Švédsku bývá, něco moc dobrého, ale naprosto to předčilo veškerá má očekávání! Už při pečení koláč nádherně voněl, jako piškot, jako sněhové pusinky, a přitom ještě lépe… A ta chuť! Je lehoučký a rozplývá se na jazyku.

Doporučuji servírovat s vanilkovou zmrzlinou anebo (jako Švédové) vanilkovou omáčkou.

Ještě než začnete péct, doporučuji skočit si do IKEA pro tohle. Švédové moc nepoužívají váhu, většinu surovin měří na decilitry, lžíce a lžičky.

Rebarborový koláč švédské babičky
Rebarborový koláč švédské babičky

 

Jen jedna poznámka k cukru na závěrečné posypání, na koláč patří tzv. Parlsocker (perlový cukr), jsou to krystalky bílého cukru, jenže u nás jsem bohužel nic podobného nikdy neviděla, zkuste to nahradit klasickým cukrem krystal anebo třtinovým.

Rebarborový koláč švédské babičky

Suroviny

  • 2 vejce
  • 1,5 dl cukru krystal
  • 1,5 dl hladké mouky
  • 2 – 3 stonky rebarbory, oloupané a nakrájené na 1 cm velké kousky
  • 100 g cukru krystal na posypání
  • cca 50 g másla

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 stupňů. Formu na koláč vymažte máslem.

Rebarborový koláč švédské babičky
Rebarborový koláč švédské babičky

 

Vejce a cukr vyšlehejte do bíla, přidejte mouku a vymíchejte těsto. Nalejte těsto do formy, posypejte kousky rebarbory a cukrem. Máslo nakrájejte na malé kousky a rovnoměrně jím pokryjte celý povrch koláče. Pečte asi 25 – 30 minut.

Autor článku a fotografií Kristina Hrubá

Další recepty na samé dobroty si můžete přečíst na bloggu Kristiny Děvče u plotny

Zpět na stránku Recepty švédské kuchyně

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

2 thoughts on “Rebarborový koláč švédské babičky

  • Profilový obrázek
    2017-05-07 (9:01)
    Permalink

    Je fakt super. Na vrch staci aj len klasicke jedno vrecko vanilk. cukru alebo citronoveho cukru. Dakujem

    Reagovat
  • Pavel Stanco
    2014-05-11 (18:31)
    Permalink

    Tak jsem to dneska zkusil…. Za 2 hodiny jsem musel dělat další 🙂 Naštěstí to je tak 5 minut na přípravu a potom se jen peče 🙂

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *