Pyttipanna, jídlo ze zbytků…

Jak se říká, dobrá hospodyňka i ze zbytků udělá dobré jídlo. Nevím zda v případě Pyttipanna by se mohlo hovořit o dobrém jídle, ale každopádně žaludek nasytí. Pyttipanna se obvykle řadí mezi typické švédské pokrmy. Co to vlastně pyttipanna znamená? Pytt je drobné, i je v a panna je pánev, takže dohromady malé kousky v pánvi.

Pyttipanna s krémovou omáčkou a nezbytnými doplňky, které tvoří smažené vajíčko a červená řepa.
Pyttipanna s krémovou omáčkou a nezbytnými doplňky, které tvoří smažené vajíčko a červená řepa.

 

Základ tvoří brambory, které jsou promíchané s cibulí, kousky mas, a to jak vepřového nebo hovězího a nebo párku (ve Švédsku nazývaný korv nebo falukorv, který bych přirovnal ke klasickému točenému). Někdy můžou být přísadou i masové kuličky. To vše je nakrájeno na velmi malé kostičky a smaženo na rozpálené pánvi.

Pyttipanna se tradičně podává se smaženým vajíčkem a kusy červené řepy. Někdo místo smaženého vajíčka dává přednost syrovému žloutku.

Protože Švédi nemají čas, tak předsmažené a mražené pyttipanna se stalo základem každé správné švédské mrazničky. Naštěstí jednotliví výrobci dělají pyttipanna s různými dalšími ingrediencemi nebo omáčkami a tak se to dá občas vydržet.

Pyttipanne se smetanovou omáčkou, tak jak si ji můžete koupit v obchodě.
Pyttipanne se smetanovou omáčkou, tak jak si ji můžete koupit v obchodě.

 

Po vysypání na pánev. Ty větší kusy je smetanová omáčka. Pyttipanna se většinou na margarínu nebo másle.
Po vysypání na pánev. Ty větší kusy je smetanová omáčka. Pyttipanna se většinou na margarínu nebo másle.

 

...a výsledek.
…a výsledek.

 

Pokud si chcete udělat pyttipanna doma, tak vyzkoušejte tyto dva recepty. Jeden klasický pro masožravce a potom jeden pro milovníky zdravějších variant. Do komentářů se s námi potom můžete podělit s vašimi úspěchy 🙂

Suroviny pro 4 osoby

Masová varianta pyttipanna

  • 800 g (8–10 ks) brambor na kostičky
  • 2 cibule
  • 200 g uzeného maso
  • 200 g šunkové klobásy
  • 3–4 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • 3 dl smetyny s trochou majoránky

Na hluboké pánvy rozehřejeme máslo a dáme brambory do pánve a restujeme asi 15 minut. Poté přidáme uzené maso a klobásu na kostičky a cibuli a zarestujeme vše do brambor, když už bude vše hotové vlijeme smetanu a restujeme ješte asi 5 minut. Podáváme s volským okem a červenou řepou.

Vegetariánská varianta pyttipanna

  • 800 g (8–10 ks) brambor na kostičky
  • 2 červené cibule
  • 150 g cukety
  • 150 g lilku
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 50 g červené papriky
  • 50 g žampionů
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • curry kořeni, pepř a sůl
  • 3 dl smetany

Cuketu a lilek nakrájíme na plátky a osolíme. Necháme odstát, aby jsme dostali pryč vodu. Povrch osušíme a nakrájíme na kostičky. Brambory začneme restovat jako první. Potom přidáme vše ostatní a restujeme do poloměka. Přidáme smetanu a curry koření a dorestujeme tak 10 min. Podáváme s volským okem a řepou.

Recepty pro Vás připravil Jan Pavlík.
Dobrou chuť!

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

3 thoughts on “Pyttipanna, jídlo ze zbytků…

  • Profilový obrázek
    2014-04-16 (16:25)
    Permalink

    Byla jsem ve Švédsku a nějak jsem v pyttipanně v životě neviděla smetanu tak mě to docela překvapilo.

    Reagovat
    • Pavel Stanco
      2014-04-16 (17:07)
      Permalink

      Existuje opravdu hodně variant. No a navíc ještě taková ta verze Pejsek a kočička 🙂 Tedy, co dům dal 😉

      Reagovat
  • Profilový obrázek
    2013-04-15 (20:06)
    Permalink

    Prostě co dům dal šup na pánev 🙂
    btw nebyl by článek o tom, proč Švédi nemají čas a případně co dělají ve volném čase?

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *