Příručka Greenhorna

Minule jsem vám popsal, jak jsem se tady vlastně vyskytnul, teď bych rád uvedl na pravou míru některý skutečnosti, s kterýma jsem se tu dávno sžil, ale o kterých člověk vlastně nic pořádně netuší, když jede někam pryč. Řeč bude o všech těch mýtech, co lidé říkají o severu.

Asi mi dáte za pravdu, že tenkrát při zemáku na základce (jo mimochodem chodil jsem na Žernoseckou, jak se někdo ptal) nás jinochy daleko víc zajímalo bující poprsí spolužaček než dění u tabule a o tom, co zajímalo tralalajdy ve vedlejších lavicích, nemám absolutně šajn. Takže člověk si odnesl něco, čemu řikáme základní vzdělání, a to postačí asi k tomu, že když se zeptáte kamaráda, co ví o Švédsku, pravděpodobně pokrčí rameny a řekne něco jako „Jo, to je tam na severu, jsou dobrý v hokeji, asi tam bude zima a draho.“ „Jo a taky uměj i florbal a všichni sou blonďatý, maj prohibici a je to královstí,“ blýskne se znalostmi další kamarád..

A tak chvíli debatujete a rozpravujete a výslednej obrázek o Švédsku vypadá asi takhle…

Švédsko...? (zdroj www.drinkingviking.sk , ilustrače Juraj Kopačka)
Švédsko…? (zdroj www.drinkingviking.sk , ilustrače Juraj Kopačka)

 

…nebo možná ten se spoustou modrookejch blondýn v modrožlutejch plavkách.

No a když se pak rozhoupete a tuhle zemičku navštívíte, tak se nestačíte divit. Věřte mi, já si to zažil, kdo četl Májovky a pamatuje na popis greenhorna, tak to přesně sedělo na mě. Vybaven odfláknutým jazykovým audiokurzem, který učil Američany, kterak balit holky ve Stockholmu, mizivou představou o tom, jak je to s osídlením nebo zvyky, a marnými pokusy najít blog, který by psal někdo, kdo bydlí dál na sever než v Uppsale.

Takže mi teď dovolte, abych zejména vám, co se na sever chystáte, řekl pár drobností, které vám třeba usnadní život.

Rozdělení severu a jihu

Můj šéf, kterému nikdo neřekne jinak než Wolf, je rodilý Laponec a dělení Švédska, které používá, jsem slyšel nejen od něj, ale i od dalších lidí.

Představte si tlustou čáru, kterou umístíte na rovnoběžku někde kolem Gävle a přetněte zemi. V tom jižním cípu pak máte všechny města, lidi, policajty a podobnou havěť, to co zbývá na severu, tomu tady říkají „To vopravdový Švédsko“.

…řekl bych, že na jihu budou říkat to samé, jen naopak.

Vzdálenosti

Tahle zemička je, jak rád občas podotýkám, úplně pitomě veliká. Přece jen v rodný hroudě je 150 km sakramentsky daleko a musí se to naplánovat a připravit řízky a chleba na cestu… Proto je taky ve Švédsku nepsaně zavedená jednotka severská míle, kde 1 míle je 10 km. Pak je to snesitelný, do práce to je 8 mil, do krámu pro jídlo 2 míle, když za den najezdíš do 30 mil, tak je to v pohodě.

Prohibice

O tom, jak tu panuje prohibice a všichni se jezdí opíjet na trajekty, asi slyšel každý (když tohle píšu, upíjim dobrý červený víno, byť ze zavařovačky, protože skleničky na víno měla paní v loppisu jen v setu za 200:- korun a já měl v hotovosti jen 15:- korun).

Ve skutečnosti to vypadá tak, že pivo koupíte všude, i v krámu, ale má nanejvýš 3,5 % alkoholu a opít se s nim nedá. Zkoušel jsem to, věřte mi, budete sice hrozně potřebovat na záchod a ráno budete mít kocovinu, ale žádnej mezistav se nekoná.

Tomu pívu prostě něco chybí...
Tomu pívu prostě něco chybí…

 

Pak je tu Systembolaget, státem řízený obchod, který má monopol na všechno pití. Tady si každý koupí jed dle své chuti, pivo i víno za rozumnou cenu, ale jestli chcete vizoura, tak si připlatíte. V restauracích si můžete dát taky alkohol, ale jedna sklenička většinou stojí podobně jako hezkej večer v hospůdce v Čechách i s dyškerécem pro usměvavou servírku.

A pak je tady malá možnost, že budete mít štěstí a narazíte na chlapíka, který si doma pálí vlastní kořalku a dá vám ochutnat. Musím uznat, že lepší pití jak jeho domácí Hjortronovici jsem v životě neměl (Hjortron).

Pečivo

A chleba obzvlášť. Švédi dotáhli podstatu pečiva k takový dokonalosti, že je to jen nosič pro další věci, který na něj vyskládáte. Pavel tady dával skvělej návod na chleba, sám podle něj peču, žádná věda v tom není a je to jak pohlazení na duši, zakrojit si čerstvej krajíc.

Chleba zakrojíme, posolíme, popepříme a s chutí zakousneme
Chleba zakrojíme, posolíme, popepříme a s chutí zakousneme

 

Ne že by v krámu chleba nebyl, ale drtivá většina je sladká. Ze začátku si na to zkoušíte zvyknout, chvíli to možná i chutná, ale po čase začne hrozně lézt krkem. Jestli máte rádi rohlíky, tak máte prostě smůlu. Za to si můžete vybrat ze spousty sucharů, který mají sice všemožný názvy, ale všechny mají konzistenci sádrokartonu. Kdo četl knížky páně Pratchetta a zná trpasličí chleba, tak vězte, že knäckebröd je zhruba stejně trvanlivej. A tomu, kdo ty knížky nečetl, doporučuju přijet na podzim na sever, naštípat si fůru dříví, ulovit losa a užít si hezkou polární noc při čtení.

Jazyk

Jsem zastáncem toho, že když už někam jedu, měl bych umět pozdravit, poděkovat a zeptat se, jestli ten či ona umí mluvit anglicky.. Nepředpokládám, že by cizinci byli nějak silní v češtině nebo slovenštině. Na učení se mi nejvíc osvědčilo Duolingo a když to jde, tak se dát s někým do řeči. Sice je tu i možnost chodit na kurzy švédštiny pro přistěhovalce, ale jezdit 15 mil daleko se mi kvůli nim nechce. Takže teď jsem na tom asi tak jako 5letý dítě. Rozumim, kejvu hlavou a moje odpovědi občas dávaj smysl…

Kolik řečí umíš, tim víc se ti pletou
Kolik řečí umíš, tim víc se ti pletou

 

Jídlo

Častokrát jsem odpovídal na otázku, co tu vlastně jím. Jako by to byla nějaká exotická neprobádaná země. Pravda je, že místní stejně jako většina národů zapomínají vařit. Takže běžná strava jsou kebaby, pizzy, masový kuličky a zkrátka všechno, co má chuť a`la fabrika na koření. Na druhou stranu, když začne lovecká sezona, tak se dá za levno sehnat spousta skvělýho masa. A ryb v jezerech je tu tolik, že nemusíte být bůhvíjak schopní rybáři a stejně máte během pár minut večeři.

Tady se nechodí na ryby, ale pro ryby
Tady se nechodí na ryby, ale pro ryby

 

Jednu z věcí, co jsem si rychle osvojil je, že los neni kámoš, ale jídlo, stejně tak sob a třeba z lišky se dá prý uvařit nejlepší guláš. A jako je to se vším ostatním, vezmete špetku selskýho rozumu, od babičky si půjčíte starou kuchařku a za chvilku máte na stole hostinu, že se vám budou sbíhat sliny ještě při vzpomínce na to, jak skvělá pečínka se vám z toho losíka povedla.

Komáři

Nedá se na to nijak připravit, žádnej repelent vám nepomůže na víc jak hodinu, přes léto vám dělají společnost prakticky pořád, je jich spousta a jsou neúnavní… Jediná obrana je nevnímat je a nechat je žít a sát… a do okna si v létě dát síť. Zajímavé je, že na plážích u jezer prakticky nejsou, i když je hned vedle les.

Přece jen je tu krásně
Přece jen je tu krásně

 

Dumpster diving

Dlouho jsem zvažoval jestli to do seznamu zařadit, možná že napíšu samostatnej článek, kdo ví…

Jde o to, že stejně jako všude jinde se z krámu vyhazuje jídlo, co by mělo zanedlouho projít, a proto se nesmí prodávat. Takže stačí po zavíračce krámu zajít dozadu k popelnici a voila pytel brambor, se kterýma nic není, masový kuličky, se kterýma nic být nemůže, krabička s hroznovým vínem, kde je jedna kulička trochu nahnilá. Všechno hezky zadarmiko… Na druhou stranu některý krámy mají popelnice vevnitř, takže se na to úplně spoléhat nedá.

Nákup z popelnice
Nákup z popelnice

 

No zkrátka to bude asi na samostatnej článek do budoucna…

Jo a mimochodem, slyšel jsem, že když v krámu najdete nějakou prošlou věc, tak si ji v klidu můžete odnést. Nevíte někdo, co je na tom pravdy?

No a to by bylo pro dnešek všechno. Snad vám těch pár poznatků k něčemu bude. Já jdu dál pozorovat jak se v troubě suší losík a plánovat vejlet k sousedům, dlouho jsem totiž neviděl oceán.

Mějte se hezky a piště komentáře, slibuju, že už se dokopu k tomu na ně odepisovat!

pepa.horakPepa se narodil a vyrůstal v Praze, po 1. semestru skončil vysokou, pár let prodával v krámku a aby úplně nezcvoknul z města, tak si začal plnit svoje sny. Ke štěstí mu stačí málo, a tak je překvapivě často šťastnej. Skáče na kole a lyžích, leze po horách a skalách, chodí na slacklajně a kácí stromy. Jeho filosofie je prostá: Pokud máte kolem sebe dobrý lidi, zažíváte dobrý věci. Pokud máte kolem sebe špatný lidi, měli byste se poohlédnout po jinejch.

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

7 komentářů: „Příručka Greenhorna

  • Profilový obrázek
    2015-10-24 (18:21)
    Permalink

    Dobrý den, jsem tady náhodou, ale moc pěkně jsem si početla ať se Vám daří a pište dál. Jenom moc škoda, že za mého mládí takové možností nebyly…Mějte se fajn, u nás doma Vám držíme palce ! Eva

    Reagovat
    • Pavel Stanco
      2015-10-25 (16:51)
      Permalink

      Zdravím Evo, moc děkuji za zastavení a děkuji za všechny co do webu přispívají, že se líbí. Budeme rádi, když se stavíte častěji 😉

      Reagovat
  • Profilový obrázek
    2015-10-15 (11:25)
    Permalink

    Ahoj, Pepiku,
    tvoje články mě začínaj bavit a krátěj mi dlouhou chvíli v kanclu, díky za ně! Doufám, že až někdy budeš zase zpátky v domovině, zajdeme na pivko a pokecáme o tvém dobrodružství tam na severu!
    Zdraví Roman V. (aka Dušek)

    Reagovat
  • Profilový obrázek
    2015-08-01 (8:31)
    Permalink

    Ahoj.
    Pivo a vino za rozumnou cenu v Systembolaget?Tak to je asi vtip roku.Ja teda v CR kupuju litr vina,bez chemie a ciste prirodni a nefiltrovane za 30 kc litr.Pro me je rozumne kdyz to teda prezenu tak 60 Kc za flasku.To tu teda fakt nikde neni ani omylem.Pivo pullitr za 11 SEK nejlevnejsi mi taky neprijde zrovna normalni cena a to se o chuti nebavim vubec.
    Ale jinak super clanek!!
    Dumbster diving bych mohl zkusit ale obavam se ze ve Stockholmu bude asi velka konkurence.:D

    Reagovat
    • Pavel Stanco
      2015-08-02 (15:28)
      Permalink

      Dovolím si vstoupit Pepovi do diskuse. Ceny jsou zde v podstatě normální, pokud vyděláváš ve Švédsku, nesmíš přepočítávat na české koruny, to je potom všude dráž než v ČR nebo na SK… Když koupím „celkem dobré“ víno v Systému v krabici za 200:- SK, tak si rozhodně nestěžuji na chuť a navíc jsou v krabici 4 láhve. V ČR bych 4 flašky za 200,- Kč nekoupil, leda tak jablečňák… Pavel

      Reagovat
      • Profilový obrázek
        2015-08-03 (5:12)
        Permalink

        Ale jo chut je dobra a taky si nestezuju.Ty vina jsou kvalitni.Ale jak sjem psal ja kupuju primo ze sklepa velmi kvalitni vino za 30 kc litr.A opravdu to jabcak neni.Coz tady za 30 SEK litr fakt nesezenu.O prepoctu se nebavim,to je vsude na svete drahsi alkohol i ve stredni Africe,Asii a pod.

        Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *