Pečivo, švédské versus české

Je to tak, pečivo je jednou z mnoha věcí, která mi tady ve Švédsku chybí. Ostatně jak tak díky sociálním sítím zjišťuji, tak zdaleka nejsem sám a ani omylem to není problém Švédska. Tak nějak jsme si zvykli, že pečivo je spíše slané a buchty sladké.

Můj chlebíček jen pár sekund než jsem ho vyklopil z ošatky na plech a šoupnul do trouby.
Můj chlebíček jen pár sekund než jsem ho vyklopil z ošatky na plech a šoupnul do trouby.

 

Ze začátku mi to ani nepřišlo, ale postupem času mi křupavé rohlíky a housky nebo voňavý křupavoučký chleba začaly chybět více a více. Ta chuť a vůně kmínu, máku a dalších dobrot ve mě zanechala opravdu velkou ránu. Pohled na oddělení pečiva ve zdejších obchodech je vážně hodně smutné, pro mě. Já osobně asi nejčastěji kupuji klasické bagety a občas nějaký ten tmavý semínkový „chleba“. Ostatní bych nazval spíše vekou než chlebem. Navíc většina má pro mě nasládlou chuť a v kombinaci se sýrem nebo salámem mi to fakt nejede.

Oddělení čerstvého pečiva v pravé části fotky. Smutný pohled v podvečer v jednom z největších obchodů u nás ve městě.
Oddělení čerstvého pečiva v pravé části fotky. Smutný pohled v podvečer v jednom z největších obchodů u nás ve městě.

 

Všude v regálech leží mraky různých typů křupavých "chlebů"... Regál číslo 1
Všude v regálech leží mraky různých typů křupavých „chlebů“… Regál číslo 1

 

Regál číslo 2
Regál číslo 2

 

Regál číslo 3
Regál číslo 3

 

Nedávno jsem dostal tip od kamaráda, že v Lidlu kupuje chleba, který je tomu „normálnímu“ nejvíce podobný. Skoro takoví bratři. Ovšem již před časem mě to donutilo začít listovat internetem a hledat různé jednoduché recepty na chleby a další pečivo. První pokusy byly děsné, byť jsem tedy vždycky všechno snědl, ale postupem času se dostávám k dokonalejším tvarů, podobám a chutím. Před pár týdny jsem si pořídil dokonce ošatku na finalní kynutí.

Jeden fešák pšenično-žitný pár minut po vytažení z trouby...
Jeden fešák pšenično-žitný pár minut po vytažení z trouby…

 

No a jak na to koukají mojí kamarádi a kolegové v práci? Každý den máme na dopolední svačinu na stole zadarmo „křupavé chleby“, máslo a tvrdý sýr. Já už to po těch třech letech moc nemusím a tak jsem si skoro denně začal nosit svoje housky, rohlíky (oni vůbec netušili co to je) nebo krajíce chleba. Většina z nich chtěla ochutnat, děvčata si dokonce řekly o recepty, ale stejně dál křupou ty svoje „chleby“. Aspoň se nemusím dělit 🙂 🙂 🙂

Chleba za život!

Protože jsem dostal už několikrát dotazy na recept, tak tady přikládám verzi, kterou dělám já. Třeba se vám to bude hodit.

Recept na chleba (normální středoevropský chleba)

Na začátku upozorňuji, že to je vše od oka a nikdy se mi chleba od té doby co to takhle dělám nepokazil a vždy byl skoro dokonalý. Takže opravdu vše od oka a následně podle citu. Váhu vlastně nepoužívám. Z daných surovin se mi chleba pohybuje kolem 1,5 kg po upečení.

SUROVINY

  • mouka pšeničná a žitná – 800 g
  • slunečnicové semínka (případně jakákoli další) – hrst
  • sušené droždí
  • sůl a kmín (pokud je možno, tak i trochu drceného kmínu, který těsto více ochutí)
  • samozřejmě vodu (vlažnou)

TĚSTO

Večer

Pochopitelně vše smíchat, tak aby se utvořilo trošku hutnější těsto. Je dobré když se to pořádně promíchá, ale i ledabylé sem/tam funguje. Čím více žitné mouky, tím je těsto lepkavější, ale zase tmavší. Doporučuji více žitné než pšeničné. Sice je s tím více práce, právě kvůli tomu lepení, ale chleba je chutnější. Těsto dělám večer! Je to otázka asi 5 minut. Vložím do igelitky (samozřejmě v míse) a nechám přes noc na relativně teplém místě kynout.

Ráno

Hned po probuzení těsto několikrát přes sebe překladu a nechám ještě hoďku kynout. Tuto hoďku věnuji snídani a kafíčku. Po hodince si posypu pracovní plochu moukou (teď už používám jenom pšeničnou). Snažím se onu hmotu, která mi vytekla na desku stále překládat přes sebe a dlaní vytlačovat bubliny z těsta. Většinou si s tím hraju i 15 minut. Ruce mám ulepené a od mouky, ale není to nic co by nezvládla křehká duše. Prostě jako děti na pískovišti. Přisypávat a mazlit se. Těsto musí držet pohromadě, nesmí se přemoučit.

Teď si vysypu moukou nebo syrovátkou ošatku na chleba (na tvaru nezáleží). Vložím těsto do ní a nechám asi hodinu kynout opět na teplém místě.

PEČENÍ

Přibližně 30 minut před tím než by měl být chleba nakynutý si zapnu troubu na spodní i horní ohřev na 250 °C (maximum), a to včetně dvou plechů. Jeden na dně, kde hned po vložení chleba hrstnu hrnek vody na zapaření trouby (chleba dostane pěknou barvu a nebude bílý, jako by nedopečený) a druhý plech, na kterém budeme následně chleba péct!

Po rozpálení trouby to musí být všechno rychlé. Vytáhnu rozpálený plech, na který položím pečící papír a na něj vyklopím z ošatky chleba. Nyní je možno chleba naříznout ostrým nožem, není to ovšem nutné. Někdy chleba pokropím vodou z rozprašovače. Šup chleba do trouby (do středu) a hned chrstnout vodu na spodní plech a zavřít! Neotvírat 12 minut! Poté otevřít (lehce troubu jako by vyvětrat od vlhkosti), snížit teplotu na 220 °C a dopékat asi dalších 25 minut do barvy jakou chceme. Po vyjmutí poklepat na dno chleba. Pokud je tupý zvuk jako by člověk klepal na dveře, tak je hotovo. Chleba položit třeba na rošt z trouby (který jsme si pochopitelně před pečením vytáhli ven) nebo na lžičky. Prostě na něco, kde chleba nebude ležet na desce, aby se nezapařil.

Teď si zavázat nos a pusu. Ruce raději strčit do kapes od gatí (vlastních) a vydržet aspoň 2 hodiny, aby byl chleba pořádně vychladlý. Jinak po nařezání hrozí, že se zdrcne!

...a takto vypadá fešák po rozkrojení.
…a takto vypadá fešák po rozkrojení.

 

KVÁSEK

Pokud chce někdo péct chleba z kvásku, tedy tzv. Vyšší level, tak tady doporučuji už trošku více dodržovat konkrétnější recept. Doporučuji FB skupinu PečemPecem.cz nebo blog www.maskrtnica.cz případně blog www.pavlavtroube.cz.

Chleba z kvásku je chutnější, ale mě osobně třeba vždy popraská (někdy dost brutálně). U pečení z drožní se mi to nestalo. Já dělávám obě varianty.

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

8 komentářů: „Pečivo, švédské versus české

  • Profilový obrázek
    2015-04-03 (10:45)
    Permalink

    ahoj,
    není divu, že vám chleba ve Švédsku připadá nasládlý, přidávají do něj totiž sirup (sirap). pokud chcete chleba, který nám středoevropanům „jede“ trochu víc, musíte kupovat neslazený (osötat). ale stejně ty jejich bílé nadýchané buchty nestojí za moc 🙂
    omlouvám se, pokud tohle už všichni vědí, ale třeba ten komentář pomůže někomu, kdo se do Švédska teprve chystá. Psala jsem to se vzpomínkou na první večeři, kterou jsem si pořídila ve švédském supermarketu. Myslela jsem si, že na chlebu s máslem a sýrem nejde nic zkazit..ale chleba byl sladký a máslo strašně slané :-))) musela jsem se to dost rychle naučit (ale nejdřív jsem do obchodu chodila se slovníkem 🙂

    Reagovat
    • Pavel Stanco
      2015-04-03 (18:54)
      Permalink

      Tisíc zemí, tisíc chutí… je to asi jinak, ale je to tak. Každopádně v Lidlu mají skoro stejný jako středoevropský a ten domácí mi dělá ještě větší radost 😉

      Reagovat
  • Profilový obrázek
    2015-03-27 (12:00)
    Permalink

    Ahoj, musím říct, že začít píct chleba ti trvalo pěkně dlouho. Já si při svém životě ve Finsku svůj chleba upekl už asi po 3 týdnech 🙂 Pravda, jako student jsem měl víc času a poradili mi to další čeští studenti, kteří si pobyt prodloužili a věděli, co našincovi bude nejvíc chybět 🙂 Švédský chleba moc neznám, nicméně ve Finsku mi nejvíc chutnal tmavý žitný, je poměrně tvrdý, ale ve stejném stavu vydrží i týden. Hodně zdaru s pečením i jinak!

    Reagovat
    • Pavel Stanco
      2015-03-28 (18:04)
      Permalink

      Ani ne, ale pravda po třech týdnech jsem nezačal. Já začal experimentovat a hledat recept asi po roce, ale dost dlouho se to nedalo jíst. Až poslední půl rok je v podstatě každý chleba perfektní a to opravdu nepoužívám žádný extra přesný recept, ale dělám to vážně od oka.

      Reagovat
  • Profilový obrázek
    2015-02-10 (20:17)
    Permalink

    Ja som bol len na výlete, ale aj v Štokholme sme mali s týmto problém. To, čo sme našli, nám vôbec nechutilo.

    Reagovat
    • Pavel Stanco
      2015-03-28 (18:02)
      Permalink

      Taková ta klasika, na kterou je člověk zvyklý z domu tady fakt hold chybí, ale už se objevují první vlaštovky 😉

      Reagovat
  • Profilový obrázek
    2015-02-09 (15:58)
    Permalink

    pamatam si ked som zil v linkopingu ze tam bola celkom bohata ponuka peciva 🙂 kupoval som si v hemkope chlieb podobny stredoeuropskemu ale oznacovali ho ako grecky alebo taliansky. ale bol trochu nasladly to je pravda :))

    Reagovat
    • Pavel Stanco
      2015-03-28 (18:01)
      Permalink

      Jo, tady teď mají hodně podobný českému v Lidlu. Ty řecké jsou spíše takové ty bílé. Navíc ten můj pečený doma vyjde asi na 1/3 ceny kupovaného 😉

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *