Köttbullar | Švédské masové kuličky

Köttbullar, kdo by neznal švédské masové kuličky? Pravděpodobně asi typičtější jídlo by jste ve své paměti pro Švédsko nenašli. Kolik z Vás je již ochutnalo nebo právě přímo na ně jeli do některé prodejny IKEA?

Köttbullar jsou švédské masové kuličky z mletého masa.
Köttbullar jsou švédské masové kuličky z mletého masa.

 

Přitom někdy jde jenom o tvar. Když by jste masové těsto, které děláte na karbanátky ušulali do kuliček, tak budete relativně blízko. Nějaký rozdíl zde ale přeci být musí, takže jaké ingredience třeba používá švédská gastronomická hvězda, dříve herec Per Morberg?

Recept

Pro 4 osoby.

Ingredience

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 bílá cibule
  • 1 vajíčko
  • 1 dl smetany (do kávy)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 1 špetka mletého nového koření
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • máslo (margarín) na smažení – pochopitelně můžete smažit i na oleji

Na omáčku

  • 3 dl masového vývaru
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • hladkou mouku na zahuštění

Postup

Oloupeme cibuli a nakrájíme jednu polovinu na velmi malé kousky a druhou na větší. Větší kousky orestujeme na másle. Smícháme mleté maso s osmaženou cibulí. K masu dále přidáme najemno nakrájenou cibuli, vejce, smetanu, sůl, pepř a zázvor.

Nyní si z hotového těsta udělejte malé kuličky. Doporučuji si pochopitelně namočit ruce, aby se těsto pokud možno co nejméně lepilo. Hotové kuličky položte do vodou opláchnuté mísy do lednice na 15-20 minut odpočinout.

Nyní už jenom stačí odpočaté kuličky na másle ze všech stran opéci, aby získaly krásnou hnědou barvu. „Slupka“ by rozhodně neměla křupat…

Ideálně na másle či margarínu pomaličku ze všech stran.
Ideálně na másle či margarínu pomaličku ze všech stran.

 

Typickou omáčku vyrobíme z výpeku po masových kuličkách, takže pánev hned neumývat. Odlejeme si trochu masového vývaru a smícháme s hladkou moukou. Zbylý přidáme do pánve s výpekem po masových kuličkách a přivedeme pomalu, ideálně za stálého míchání, k varu. Poté vlijeme smíchaný vývar s moukou a necháme zhoustnout. Jakmile necháme omáčku dostatečně provařit, abychom z ní necítili mouku, tak přidáme smetanu. Omáčku pochopitelně podle chuti dochutíme. Nezapomeňte ovšem na to, že jak výpek, tak asi i vývar již bude obsahovat nějaké ty zbytky soli.

Hotová omáčka, která se dá ve Švédsku koupit. Pochopitelně mnoho výrobců, mnoho postupů, mnoho chutí...
Hotová omáčka, která se dá ve Švédsku koupit. Pochopitelně mnoho výrobců, mnoho postupů, mnoho chutí…

 

Servírujeme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší, omáčkou a pochopitelně nesmí chybět brusinky.

Přeji dobrou chuť!

Masové kuličky (köttbullar) s bramborovou kaší, omáčkou a brusinkami.
Masové kuličky (köttbullar) s bramborovou kaší, omáčkou a brusinkami.

 

Ve Švédsku se rozhodně s kuličkami pachtit nemusíte. Koupíte je v každém obchodě a na výběr opět od mnoha výrobců.
Ve Švédsku se rozhodně s kuličkami pachtit nemusíte. Koupíte je v každém obchodě a na výběr opět od mnoha výrobců.

 

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

2 komentáře: „Köttbullar | Švédské masové kuličky

  • Pingback:Jak by měl švédský vánoční stůl Julbord vypadat - Sverige.cz

  • Profilový obrázek
    2016-06-10 (8:56)
    Permalink

    Ahoj,
    včera jsem recept ukuchtila a byl skvělý! Všem vřele doporučuji!!! Akorát jsem snížila množství ingrediencí na omáčku, protože jí bylo přehnaně moc a také jsem si trochu upravila její postup. Vývar naliji do výpeku celý, pak vše zahustím světlou jíškou a nakonec zjemním smetanou. Když se přidá pouze rozmíchaná mouka s trochou vývaru, vzniknou těžko rozmíchatelné hrudky a celkově to není tak dobré. S pozdravem Tereza 🙂

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *