Köttbullar, švédské masové kuličky
Köttbullar, kdo by neznal švédské masové kuličky? Pravděpodobně asi typičtější jídlo by jste ve své paměti pro Švédsko nenašli. Kolik z Vás je již ochutnalo nebo právě přímo na ně jeli do některé prodejny IKEA?

Přitom někdy jde jenom o tvar. Když by jste masové těsto, které děláte na karbanátky ušulali do kuliček, tak budete relativně blízko. Nějaký rozdíl zde ale přeci být musí, takže jaké ingredience třeba používá švédská gastronomická hvězda, dříve herec Per Morberg?
Recept
Pro 4 osoby.
Ingredience
- 250 g mletého vepřového masa
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 bílá cibule
- 1 vajíčko
- 1 dl smetany (do kávy)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky bílého pepře
- 1 špetka mletého nového koření
- 1 špetka mletého zázvoru
- máslo (margarín) na smažení – pochopitelně můžete smažit i na oleji
Na omáčku
- 3 dl masového vývaru
- 2 dl smetany ke šlehání
- hladkou mouku na zahuštění
Postup
Oloupeme cibuli a nakrájíme jednu polovinu na velmi malé kousky a druhou na větší. Větší kousky orestujeme na másle. Smícháme mleté maso s osmaženou cibulí. K masu dále přidáme najemno nakrájenou cibuli, vejce, smetanu, sůl, pepř a zázvor.
Nyní si z hotového těsta udělejte malé kuličky. Doporučuji si pochopitelně namočit ruce, aby se těsto pokud možno co nejméně lepilo. Hotové kuličky položte do vodou opláchnuté mísy do lednice na 15-20 minut odpočinout.
Nyní už jenom stačí odpočaté kuličky na másle ze všech stran opéci, aby získaly krásnou hnědou barvu. „Slupka“ by rozhodně neměla křupat…

Typickou omáčku vyrobíme z výpeku po masových kuličkách, takže pánev hned neumývat. Odlejeme si trochu masového vývaru a smícháme s hladkou moukou. Zbylý přidáme do pánve s výpekem po masových kuličkách a přivedeme pomalu, ideálně za stálého míchání, k varu. Poté vlijeme smíchaný vývar s moukou a necháme zhoustnout. Jakmile necháme omáčku dostatečně provařit, abychom z ní necítili mouku, tak přidáme smetanu. Omáčku pochopitelně podle chuti dochutíme. Nezapomeňte ovšem na to, že jak výpek, tak asi i vývar již bude obsahovat nějaké ty zbytky soli.

Servírujeme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší, omáčkou a pochopitelně nesmí chybět brusinky.
Přeji dobrou chuť!


Ahoj, kdyz jsem byl ve svědku tak jsem mel pokazde jako přílohu bramborovou kaši. Nedávají Švédi nejake kořeni do kase? Jsem kuchař a za boha jsem nemohl zjistit co do kase přidávají ze chutna tak dobre. Dekuju z odpoved.
Ahoj, tak pokud vím, tak nic zvláštního kromě soli si nevybavím. Občas někteří experimetují s grilovacím kořením, cibulkou či petrželkou, ale ostatně to i u nás. Opravdu si žádné speciální koření pro bramborovou kaši nevybavuji.
Pingback:Jak by měl švédský vánoční stůl Julbord vypadat - Sverige.cz
Ahoj,
včera jsem recept ukuchtila a byl skvělý! Všem vřele doporučuji!!! Akorát jsem snížila množství ingrediencí na omáčku, protože jí bylo přehnaně moc a také jsem si trochu upravila její postup. Vývar naliji do výpeku celý, pak vše zahustím světlou jíškou a nakonec zjemním smetanou. Když se přidá pouze rozmíchaná mouka s trochou vývaru, vzniknou těžko rozmíchatelné hrudky a celkově to není tak dobré. S pozdravem Tereza 🙂