Klasická palačinka

Ve Švédsku je hodně tradic spojeno nejen s historií, ale také s jídlem. Švédové jídlo milují a tak udělat tradici, kterou je potřeba dodržovat není tak těžké. O jednu takovou tradici se postaraly i obyčejné palačinky (švédsky pannkaka, čti pankóka), které se ve Švédsku připravují tradičně ve čtvrtek. Jako doplněk k palačinkám se jí tradiční hrachová polévka.

Klasické palačinky jak je známe od babiček.
Klasické palačinky jak je známe od babiček.

 

Recept na klasické palačinky

Ingredience

  • 2,5 dl hladké mouky
  • 6 dl mléka
  • 0,5 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 3 lžíce másla
  • 0,5 dl vody nebo sodovky

V připravené míse nejprve smíchejte mouku a sůl. Přidáme polovinu mléka a vyšleháme do řítkého těsta. Následně přidáme zbytek mléka a vajíčka. Těsto necháme asi 30 minut odpočinout a před samotným pečením přidáme a prošleháme se sodovkou, aby těsto dostalo vzdušnost.

Palačinky pečeme dozlatova na rozpálené pánvi vždy na kousku másla.

Ozdobit můžeme šlehačkou, tvarohem, čerstvým ovocem nebo marmeládou. Vyzkoušet samozřejmě můžete i teplá rozmačkaná jablka.

Klasické palačinky podávané se "švédským zlatem", tedy ostružiníkem moruška. (foto Jakob Fridholm, zdroj imagebank.sweden.se)
Klasické palačinky podávané se „švédským zlatem“, tedy ostružiníkem moruška. V lepčích restauracích to bude vše v teplé formě. (foto Jakob Fridholm, zdroj imagebank.sweden.se)

 

Co jste možná nevěděli

Švédsko je co se týče své rozlohy veliké a tak není divu, že taková palačinka se dělá v různých částech země jinak či z jich ingrediencí. Pojďme se na nějaké rozdíly blíže podívat.

V krajích Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten a části Västerbotten se palačinkám říká lívance bez ohledu na jejich velikost.

Troubová palačinka (ugnspannkaka) nebo-li tlustá palačinka (tjockpannkaka) se dělá v troubě a právě v krajích Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten a části Västerbotten se této variantě říká palačinka.

Tlustá nebo-li troubová palačinka (foto Hmvb, zdroj Wikipedie)
Tlustá nebo-li troubová palačinka (foto Hmvb, zdroj Wikipedie)

 

Šafránová palačinka (Saffranspannkaka) nebo gotlandská palačinka (Gotlandspannkaka) je luxusnější verze palčinky z Gotlandu. Kromě obvyklého palačinkového těsta také obsahuje rýžový nákyp, šafrán a sekané mandle. Podává se tradičně se šlehačkou a modrou malinou (švédsky blåhallon), česky nazývanou ostružiník ježiník.

Fermentované palačinky (jästa pannkakor) jsou malé kvašené lívance, které jsou běžné v jižním Švédsku.

V krajích Norrbotten, Västerbotten a Jämtland je také běžná výroba lívanců z krve (blodplättar). Tato varianta se jí s brusinkami.

Palčinky z krve (foto Lapplänning, zdroj Wikipedie)
Palčinky z krve (foto Lapplänning, zdroj Wikipedie)

 

Recept připravil Jan Pavlík.

Čerpáno z Wikipedie

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *