Kladdkaka aneb mazlavá čokoládová dorta…

Už jsem pár dní nic sladkého nevyráběl, a tak jsem dostal absťák na něco slaďoučkého. Hned jsem si vzpomněl, že mám v mrazničce maliny a že by se s tím mělo něco udělat. Volba padla na mazlavou čokoládovou dortu kladdkaka.

Kladdkaka...lákavé ;)
Kladdkaka…lákavé 😉

 

Postup je velmi jednoduchý, vlastně budete jenom míchat, tedy spíše mixovat a suroviny budete mít pravděpodobně také doma všechny, takže pojďme do toho.

Suroviny

  • 100 g másla nebo margarínu
  • 2 vajíčka
  • 2,5 dl cukru krystal
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 dl hladké mouky

Postup

Zapněte si troubu a předehřejte ji na 175 °C.

Rozpustíme si máslo, ale velmi pomalu a nechte jej chvíli odpočívat. To vy ovšem nebudete, takže pokračujeme. Do misky si rozklepneme 2 vejce. Přidáme cukr krystal a mixérem rozšleháme. No a stejným způsobem postupně pokračujeme s vanilkovým cukrem, kakaem, hladkou moukou a nakonec s rozpuštěným máslem. Zkušené hospodyňky ví, že ne na nejvyšší rychlost… Tedy pokud nechcete znovu malovat celou kuchyň.

Mezitím už máte připravenou formu na pečení. Takovou tu plechovou co se dá rozebrat… Ideálně průměr 20 cm, či lehce přes. Pěkně vymazanou a ideálně vysypanou hrubou moukou nebo krupicí, aby se nám dorta nelepila.

Rošt v troubě si nechte uprostřed, aby bylo pečení rovnoměrné. Péct budete asi 20 minut, ale pokud by jste chtěli mít dortu uvnitř více mazlavou, tak ji stačí jen trošku dříve vytáhnout. Já osobně mazlavější, takže po cirka 15-16 minutách ji já osobně vytahuji.

Dortu nechejte řádně vychladnout. Hold to budete muset chvíli ještě vydržet. Jako doplněk se k ní nejvíce hodí pochopitelně šlehačka (opovažte se kupovat ve spreji holoto jedna!!!) a maliny! Já osobně je nechávám pěkně roztopit (tedy pokud jsou z mrazáku) a s cukrem krystal je pěkně rozpatlám a dortu jimi po naservírování přeleju.

A takhle kladdkaka servíruji já. Pěkně přelitou malinami...
A takhle kladdkaka servíruji já. Pěkně přelitou malinami…

 

Pro ty z vám co bydlí ve Švédsku,  mám ještě jeden tip, který ale určitě víte. Kupte si hotovou kladdkaka v krabici a potom už stačí jenom míchat a míchat 🙂 Je taky dobrá 🙂

Zpět na stránku Recepty švédské kuchyně

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *