Kambala velká pečená v troubě

Kambala velká pečená v troubě patří mezi velmi oblíbená švédská jídla. Tato velká ryba s očima na levé straně hlavy je hojně rozšířená v evropských mořích. Vyskytuje se v blízkosti břehů, tak i v hloubkách okolo 80 m. Na světle hnědé svrchní straně těla jsou rozsety černé tmavé okrouhlé skvrny. Celkové zbarvení se však mění v závislosti na charakteru stanoviště.

Kambala velká (foto Luc Viatour, zdroj Wikipedia)
Kambala velká (foto Luc Viatour, zdroj Wikipedia)

 

Recept

Ingredience

  • 2 cibule nakrájené na větší kousky
  • 2 kusy ryby 1,5 kg
  • 2-3 lžíce oliv. oleje
  • 1-2 dl bílého vína
  • 1-2 dl vody
  • několik snítků tymiánu
  • mořská sůl
  • bílý pepř
  • 200 g zeleného hrášku (lusky) nakrájeného na větší kusy
  • 100 g zeleného chřestu nakrájeného na větší kusy
  • 100 g jarní cibulky nakrájené na větší kusy
  • 4 porce nových brambor
  • 120 g loupaných krevet
  • 150 g másla
  • snítka kopru
  • strouhaný křen

Postup

Na cibuli položíme ryby, osolíme, opepříme, polijeme olejem, vínem a vodou a přidáme tymián. Nastavíme si troubu na 150 stupňu a pečeme 20-30 minut, hotová ryba bude mít ve středu teplotu 55 stupňů.

Spaříme (blanšírujeme 3-4 minuty) hráškové lusky a chřest nakrájený na větší kousky. Potom do pánve vložíme máslo, na kterém zlehka a krátce orestujeme jarní cibulku se spařenou zeleninou.

Nakonec opravdu krátce orestujeme na másle krevety s trochou bílého pepře (komu to nevadí, může krevety vložit nerestované).

Z ryby odstraníme kůži a kosti a servírujeme na nové brambory s blanšírovanou zeleninou, krevetami, nastrouhaným křenem a snítkou kopru.

Recept pro vás připravil Jan Pavlík.
Dobrou chuť!

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *