Grilovaný losos s citrónovou kůrou a kaviárovým dipem
Vánocům odzvonilo a vy máte už plné zuby řízků a bramborového salátu? Udělejte to jako my.
Během Vánočního nakupování pro mě nepochopitelně Viking sáhl po kousku lososa. Jelikož jediný způsob, který umím, jak tuto rybu zpracovat, je sushi, ocenila jsem, že jako jeden z dárků (kromě vodky), přistála pod stromečkem i Švédská kuchařka z pera Dominiky Wittenberg Gašparové.
Samozřejmě jsme v této nápadité kuchařce našli hned několik receptů na lososa (zcela nepřekvapivě). Nakonec jsme se shodli na grilovaném lososu s citrónovou kůrou. Značně se nám to vyplatilo, jelikož citróny nám doma strašily již od Vánoc a kaviár byl na Silvestrovských chlebíčcích, jelo se tak pouze pro kopr a zakysanou smetanu.
K mému překvapení byl recept opravdu jednoduchý a k mé vděčnosti i velmi rychlý. Za necelou půl hodinku jsme si tak s Vikingem pochutnávali na výborné rybičce a ještě lepším dipu. Jídlo je velmi chutné a lehké (tedy pokud jako my nedojíte pečené brambory samotné s dipem).
Takže GOD SMAK
4 porce
Ingredience
4 filé lososa, s kůží nebo bez
1 lžíce olivového oleje
kůra z 1 citronu
800 g brambor varného typu B
2–3 lžíce kvalitního oleje
bílý pepř
sůl
Na dip
strouhaná kůra z 1 citronu
200 ml 12% zakysané smetany
40 g kaviáru
1 červená cibule, nadrobno nasekaná
2 lžíce nasekaného kopru nebo petržele
šťáva z ½ citronu
sůl
pepř
Příprava
Filety umyjeme a osušíme. Smícháme olivový olej, sůl, pepř a citronovou kůru a lososa touto směsí potřeme – mašlovačkou nebo ještě lépe rukama.
Maso grilujeme v troubě při 200 °C nebo na grilu 10 až 15 minut, dokud není světle růžové. Po 10 minutách ho zkontrolujeme, a pokud je hotové, odložíme. Troubu necháme zapnutou.
Mezitím v misce metličkou umícháme suroviny na dip.
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, přesuneme na vymaštěný pekáč a rozmačkáme vidličkou. Polijeme olejem, osolíme mořskou solí a 5 minut pečeme v předehřáté troubě.
Rybu podáváme s dipem a bramborami.
Kristýna bydlí na půl cesty mezi Plzní a Prahou. Žije na samotě u lesa s přítelem Vikingem, kočkou, štěnětem československého vlčáka a užovkou červenou. Považuje se za renesanční ženu, čte, píše, fotí a i kolo vymění. Procestovala většinu Evropy, ale největším zážitkem byla cesta do Afghánistánu. Ve Švédsku byla již sedmkrát a rozhodně ne naposledy. Velkým snem je napsat a vydat knihu o severských mýtech.