Fiskgryta | Rybí hrnec

Rybí hrnec je jídlo pro muže! Především proto, že je to jídlo zdravé a muži milují zdravá jídla. Ale také proto, že je jeho příprava jednoduchá a přímočará.

Fiskgryta může mít samozřejmě mnoho variací. (vlevo zdroj www.ica.se; vpravo zdroj www.hemmetsveckotidning.se)
Fiskgryta může mít samozřejmě mnoho variací. (vlevo zdroj www.ica.se; vpravo zdroj www.hemmetsveckotidning.se)

 

Žádné přípravy dopředu, žádné míchání v mističkách a podobně. Vezme se prostě hrnec a pořád se do něho něco přidává, až je to hotovo. A může se podávat na stůl. Pro nás středoevropany má tento pokrm ještě jednu velkou přednost. Díky naší geografické poloze se u nás dají v supermarketech sehnat hlavně mražené ryby. A ty je nejlepší nařezat na kousky a hodit do hrnce zabublat.

Takže, vytáhneme si jeden hrnec…

Ingredience

  • 300 – 400 g zmražených ryb (nejlépe treska nebo něco úplně jiného)
  • 100 g krevet, hmmm v Česku se zas tak moc nestane, když na ně zapomeneme. Ale jsou tam moc dobré!
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru rybího bujónu, nebo nějakého jiného, třeba hovězího.
  • 2 dl zakysané smetany
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce tymiánu

Postup

Rozpusťe v hrnci máslo. Nasekejte na kousky cibuli, pórek a mrkev. Vhoďte do hrnce za máslem a posmažte. Zasypejte moukou a promíchejte. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Nechte chvilku pobublat. Přidejte rajský protlak, zakysanou smetanou a koření. Nechte to chvíli dusit. Nakrájejte rybu na kostky a přidejte do hrnce, vaříme asi 3 minuty. Nakonec přidáme krevety.

A můžeme podávat! Nejlépe s čerstvým chlebem.

Smaklig måltid | Dobrou chuť

Autor článku Petr Čížek

Zpět na stránku Recepty švédské kuchyně

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *