Experimentální metalová kapela Meshuggah

Meshuggah je experimentální metalová kapela, která vznikla v Umeå ve Švédsku v roce 1987. Line-up kapely je primárně složen ze zakládajících členů, zpěváka Jense Kidmana a kytaristy Fredrika Thordendala, bubeníka Tomase Haakeho, který se připojil ke kapele v roce 1990, a kytaristy Mårtena Hagströma, který se přidal v roce 1993. Kapelou prošlo mnoho baskytaristů, až tuto pozici obsadil v roce 2004 Dick Lövgren.

Extrémně metalová skupina Meshuggah (zdroj www.meshuggah.net)
Experimentální metalová skupina Meshuggah (zdroj
www.meshuggah.net)

 

Meshuggah poprvé upoutal mezinárodní pozornost v roce 1995 vydáním alba Destroy Erase Improve propojením rychlého tempa death metalu, thrash metalu a progresivního metalu s jazzovými prvky. Od vydání alba Nothing v roce 2002 používá Meshuggah podladěné osmistrunné kytary. Tyto kytary byly pro skupinu speciálně vyrobeny. Meshuggah se stal proslavil svým inovativním hudebním stylem, komplexní, polyrytmickoua a polymetrickou strukturou skladeb. Kapela byla označena za jednu z deseti nejvýznamnějších hard a heavy kapel podle časopisu Rolling Stone a jako nejvýznamnější skupina v metalu podle Alternative Press. Meshuggah dosud nedosáhl úspěchu v hlavním proudu, ale je významným členem v extrémní undergroundové hudbě.

Nothing a alba, která následovala, se dostala do US žebříčku Billboard 200. V letech 2006 a 2009 byla kapela nominována na švédskou Grammy Award. Nejvíce komerčně úspěšné album Meshuggah je obZen vydaný v roce 2008, který dosáhl v žebříčku na pozici č. 59 a prodalo se jej 11 400 kopií v prvním týdnu po vydání a 50 000 výtisků v následujících šesti měsících po jeho vydání ve Spojených státech. Od svého vzniku vydal Meshuggah šest studiových alb, pět EP a osm videoklipů. Kapela vystupuje na různých mezinárodních festivalech, včetně Ozzfest a Download, a podnikla turné World Tour obZen v letech 2008 až 2010.

Současná sestava

  • Jens Kidman – zpěv (1987–dosud), kytara (1987–1992)
  • Fredrik Thordendal – kytara, doprovodné vokály (1987–dosud)
  • Tomas Haake – bicí, mluvené slovo, vokály (1990–dosud)
  • Mårten Hagström – kytara, doprovodné vokály (1993–dosud)
  • Dick Lövgren – bBaskytara (2004–dosud)

Dřívější členové

  • Niklas Lundgren – bicí (1987–1990)
  • Peter Nordin – baskytara (1987–1995)
  • Gustaf Hielm – baskytara (1995–2001)

Diskografie

  • Psykisk Testbild (EP, 1989)
  • Contradictions Collapse (1991)
  • None (EP, 1994)
  • Selfcaged (EP, 1995)
  • Destroy Erase Improve (1995)
  • True Human Design (EP, 1997)
  • Chaosphere (1998)
  • Rare Trax (Kompilace, 2001)
  • Nothing (2002)
  • I (EP, 2004)
  • Catch Thirty-Three (2005)
  • Nothing (Re-issue) (2006)
  • ObZen (2008)
  • Koloss (2012)

Čerpáno z Wikipedie

Jazyková korektura Andrea Hájková

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *