Co jste možná ještě neochutnali…
Ať žijete ve Švédsku už delší dobu, nebo se tam teprve chystáte podívat, chci Vám představit několik švédských produktů, které jste se do teď možná báli ochutnat, nebo jste ani netušili, do jaké míry jsou ve Skandinávii populární.
Falukorv
Moje nejoblíbenější dětská knížka je Děti z Bullerbynu. Četla jsem ji nesčetněkrát. Možná si někdo vzpomene na kapitolu, kde si hlavní hrdinka Anna prozpěvuje cestou na nákup: „falunská uzenka, ta nejlepší“. Celé dětství jsem žila v představě, že falunská uzenka je něco naprosto úžasného a domnívala jsem se, že vypadá jako španělská uzená kýta. Po příjezdu do Švédska mne za pultem čekal točený salám, vzhledem připomínající náš Junior. Ale…!

Falukorv je velká švédská klobása vyrobená z mleté směsi vepřového a hovězího masa. Historie této klobásky sahá až do 16. století, kdy se ve švédském městě Falun ve velkém těžila měď. Před příchodem parních strojů, byli v dole využíváni voli, například měď se z dolu tahala za pomocí lan z hovězí kůže. Když pak vůl zemřel stářím nebo vyčerpáním – z masa se udělaly párky německého typu, jehož recept přinesli do regionu němečtí horníci. Maso se hodně nasolilo a udilo po mnoho hodin. Tato tradiční příprava masa byla oživena na konci 19. století řezníkem Andersem Olssonem a Falukorv se od té doby ve Švédku těší vysoké oblibě.
Jak jíst Falukorv dnes? Můžete jej nakrájet na silnější plátky, osmažit na másle a podávat s bramborovou kaší nebo jíst na „studeno“ jako chleba se salámem, nebo jako základ Korv Stroganoff. Variant je opravdu hodně.
Kalles kaviár
Tresčí kaviár – Kalles kaviár – je založen na mnoho set let staré receptuře pocházející ze západního Švédska poblíž města Lysekil. Kaviár se drží mezi Švédy ve vysoké oblibě už od svého uvedení na trh v roce 1954. Možná jej někteří poznají – dovážel se za socialismu i k nám do Tuzexu- a má stále stejný obal s obrázkem syna tehdejšího ředitele podniku.

Nejčastěji se jí namazaný na chleba s vařeným vejcem a k dostání je v mnoha variacích – s koprem, light verze, v kombinaci se smetanovým sýrem atd.
Daim
Na závěr si neodpustím sladkou tečku – Daim – se skládá z mandlového karamelu obklopeného čokoládou. S nápadem na novou tyčinku přišel tehdejší ředitel společnosti Lars Anderfelt poté, co navštívil čokoládovnu v USA a získal povolení k licencované výrobě čokolády, podobné té americké verzi s karamelem a čokoládou. Po úspěšném testu ve Stockholmu v roce 1952 zahájil prodej pamlsku o rok později ve Švédsku a v Norsku. Dnes se tyčinky vyrábí v továrně Daimler Kraft Foods v Upplands Väsby na okraji Stockholmu.

Dobrou chuť Vám přeje Marta Slepánková!
Jedla jsem vše.potraviny jsou vinikajici bydlim tam
Kaviár jsem jedl, je výborný! a čokoláda Marabou nemá chybu ve všech podobách! není divu, že si ji Švédové nechali zapsat jako ochrannou známku v EU, je totiž vynikající!