Bramborové knedlíky s náplní | Kroppkakor

Bramborové knedlíky s uzeným nebo párkem a k tomu zelí, tak to zná asi většina z nás. Jaké bylo ovšem pro mě překvapení, když mi žena na talíř vedle knedlíku vysázela porci brusinek, osmaženou cibulku a zalila máslem…

Ilustrační fotorafie (zdroj www.cerealiafoodservice.se)
Bramborové knedlíky s vepřovým masem a jako příloha brusinky. (zdroj www.cerealiafoodservice.se)

 

Bramborové knedlíky, švédsky Kroppkakor, je pokrm z brambor, který má dle regionu různé varianty. Nejčastějšími jsou verze podle regionů Smålad, Blekinge, Öland a Gotland. Na velikosti nezáleží, ale tady ve Švédsku se většinou knedlíky dělají velikosti tenisového míčku. Náplní je většinou vepřové maso s cibulí.

  • Blekingské knedlíky – také se jim říká šedé knedlíky, protože obsahují téměř pouze syrové strouhané brambory a jen malé množství mouky.
  • Ölandské knedlíky – obsahují z většiny syrové strouhané brambory a malé množství vařených brambor.
  • Småladské knedlíky – obsahují větší podíl vařených brambor na úkor syrových. Tyto knedlíky už jsou světlejší.
  • Gotlandské knedlíky – jsou vyrobené téměř výhradně z vařených brambor a jsou téměř bílé.

V Blekinge a Ölandu jsou variace, které mají místo náplně z vepřového masa náplň z drůbežího masa a nebo také z úhoře. Jedna verze má také jako náplň směs vepřového a cibule. V mnoha těstech se hojně používá nové koření, které dává knedlíkům charakteristickou chuť.

Knedlíky se mohou jíst se smetanou a brusinkovým džemem nebo s rozpuštěným máslem a opět brusinkovým džemem. Na Gotlandu se tradičně podává s bešamelovou omáčkou.

Recept na Ölands Kroppkakor

  • 1 kg syrových brambor
  • 1/4 kg vařených brambor
  • 1 1/2 dl hladké mouky smíchané s ječnou moukou
  • 200 g vepřového masa
  • 1 žlutá cibule
  • 2 špetky nového koření

Nastrouhané syrové brambory dáme do tkaniny (utěrky) a vymačkáme, tak abychom se zbavili co nejvíce vody, kterou brambory obsahují. Ke směsi přidáme šťouchané vařené brambory. Všechno zamícháme a propracujeme do pěkného hladkého těsta.

Nakrájíme vepřové maso na kostky a cibuli na drobno. Maso a cibuli osmažíme na malém množství tuku. Přidáme nové koření.

Následuje postup, jaký asi znáte, takže z těsta uválejte válečky a nakrájejte na díly dle požadované velikosti knedlíků. V každém dílku udělejte malou jamku a vložte směs masa a cibule.

Knedlíky vaříme v osolené vodě po dobu asi 40 minut. Tato poměrně dlouhá doba vaření je kvůli velkému množství syrových brambor.

Knedlíky se podávají se smetanou a brusinkovým džemem nebo s rozpuštěným máslem.

Recept pro vás připravil Jan Pavlík.
Dobrou chuť!

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

One thought on “Bramborové knedlíky s náplní | Kroppkakor

  • Profilový obrázek
    2013-12-06 (20:40)
    Permalink

    tak to je pro mě překvapení že tady mají a znají bramborové knedlíky…hm hm hm je stále co poznávat..

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *