Blodpudding

Mezi typické švédské jídlo patří krvavý puding nebo-li blodpudding. Blodpudding se připravuje z vepřové krve, mléka, žitné mouky, špeku, sirupu, cibule a koření se novým kořením a majoránkou. Přesné složení receptu se ovšem liší mezi různými geografickými oblastmi.

Jedna z variant jak se může blodpudding servírovat. Nejčastěji jej ovšem uvidíte s brusinkami a křupavou slaninou. (foto David Castor, zdroj Wikipedie)
Jedna z variant jak se může blodpudding servírovat. Nejčastěji jej ovšem uvidíte s brusinkami a křupavou slaninou. (foto David Castor, zdroj Wikipedie)

 

Vzniklé těsto se nalije do forem a peče se v troubě ve vodní lázni. Dnes se blodpudding vyrábí průmyslově, takže stačí navštívit obchod.

V takovéto formě můžete blodpudding zakoupit v obchodě. Nyní už jen stačí nakrájet na plátky a tepelně upravit. (foto David Castor, zdroj Wikipedie)
V takovéto formě můžete blodpudding zakoupit v obchodě. Nyní už jen stačí nakrájet na plátky a tepelně upravit. (foto David Castor, zdroj Wikipedie)

 

Příprava

Blodpudding se nakrájí na plátky a smaží se buď jenom na másle nebo se vaří v mléce. Nejčastější přílohou jsou brusinky, dokřupava osmažená slanina. Může se také podávat s bramborovými plackami, vařeným bramborem nebo zelím. Forma přílohy se většinou liší geograficky a podle místních tradic.

Já osobně se toto jídlo vyzkoušet nechystám, ale musím být neutrální, takže jej musím představit.

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *