Blodpudding
Mezi typické švédské jídlo patří krvavý puding nebo-li blodpudding. Blodpudding se připravuje z vepřové krve, mléka, žitné mouky, špeku, sirupu, cibule a koření se novým kořením a majoránkou. Přesné složení receptu se ovšem liší mezi různými geografickými oblastmi.

Vzniklé těsto se nalije do forem a peče se v troubě ve vodní lázni. Dnes se blodpudding vyrábí průmyslově, takže stačí navštívit obchod.

Příprava
Blodpudding se nakrájí na plátky a smaží se buď jenom na másle nebo se vaří v mléce. Nejčastější přílohou jsou brusinky, dokřupava osmažená slanina. Může se také podávat s bramborovými plackami, vařeným bramborem nebo zelím. Forma přílohy se většinou liší geograficky a podle místních tradic.
Já osobně se toto jídlo vyzkoušet nechystám, ale musím být neutrální, takže jej musím představit.
Do jakého obchodu mám jít koupit.
Obávám se, že za touto „pochoutkou“ budete muset vyrazit do Švédska.