Blodpudding

Mezi typické švédské jídlo patří krvavý puding nebo-li blodpudding. Blodpudding se připravuje z vepřové krve, mléka, žitné mouky, špeku, sirupu, cibule a koření se novým kořením a majoránkou. Přesné složení receptu se ovšem liší mezi různými geografickými oblastmi.

Jedna z variant jak se může blodpudding servírovat. Nejčastěji jej ovšem uvidíte s brusinkami a křupavou slaninou. (foto David Castor, zdroj Wikipedie)
Jedna z variant jak se může blodpudding servírovat. Nejčastěji jej ovšem uvidíte s brusinkami a křupavou slaninou. (foto David Castor, zdroj Wikipedie)

 

Vzniklé těsto se nalije do forem a peče se v troubě ve vodní lázni. Dnes se blodpudding vyrábí průmyslově, takže stačí navštívit obchod.

V takovéto formě můžete blodpudding zakoupit v obchodě. Nyní už jen stačí nakrájet na plátky a tepelně upravit. (foto David Castor, zdroj Wikipedie)
V takovéto formě můžete blodpudding zakoupit v obchodě. Nyní už jen stačí nakrájet na plátky a tepelně upravit. (foto David Castor, zdroj Wikipedie)

 

Příprava

Blodpudding se nakrájí na plátky a smaží se buď jenom na másle nebo se vaří v mléce. Nejčastější přílohou jsou brusinky, dokřupava osmažená slanina. Může se také podávat s bramborovými plackami, vařeným bramborem nebo zelím. Forma přílohy se většinou liší geograficky a podle místních tradic.

Já osobně se toto jídlo vyzkoušet nechystám, ale musím být neutrální, takže jej musím představit.

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

2 thoughts on “Blodpudding

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *