Vikingova dušená mrkev

V dnešní době máme nepřeberné množství kuchařek ze všech koutů světa. Tak proč nevyzkoušet i tu vikinskou? Tato dušená mrkev je výbornou volbou při dlouhých mrazivých večerech.

Na tuto polévku pro 4 osoby budete potřebovat následující:

  • 8 mrkví
  • 2 cibule
  • 1 jablko na vaření (například Granny Smith)
  • 200 g hub
  • 150 g slaniny
  • 400 ml vývaru
  • špetku čerstvého pepře
  • cca 60 g rozpuštěného másla
  • čerstvá petržel

Očistěte mrkev a cibuli a nakrájejte je na drobné kousky. Houby nakrájejte na větší kusy. Usmažte na pánvi slaninu, dokud nebude hezky křupavá (cca 10 minut) a odložte si ji. Na vypečeném sádle ze slaniny opečte cibuli a mrkev dokud lehce nezměkne (10-15 minut). Následně ji přendejte do hrnce, přelijte vývarem a nechte vše dusit pod pokličkou dalších 10 minut. Mezitím očištěné jablko, nakrájené na velké kusy, opečte společně s houbami na másle. Společně se slaninou vše vložte do hrnce k mrkvi a cibuli. Ochuťte solí, pepřem a petrželí. Podávejte nejlépe s čerstvým chlebem nebo opečeným toustem.
Toto jídlo je velmi vydatné a je úžasnou kombinací sladké mrkve a jablek s kontrastní chutí slaniny a hub.

Smaklig måltid!

Pozn.: Pokud nemáte k dispozici veškeré suroviny, improvizujte (ne jako Babica). I Vikingova žena musela nasadit zbroj a jet drancovat vietnamské osadníky. Slanina tak byla anglická, vývar z kostky a místo nedostatkových českých hub posloužily houby shitake. I tak byl konečný výsledek výborný.

Kristýna bydlí na půl cestZrzkay mezi Plzní a Prahou. Žije na samotě u lesa s přítelem Vikingem, kočkou, štěnětem československého vlčáka a užovkou červenou. Považuje se za renesanční ženu, čte, píše, fotí a i kolo vymění. Procestovala většinu Evropy, ale největším zážitkem byla cesta do Afghánistánu. Ve Švédsku byla již sedmkrát a rozhodně ne naposledy. Velkým snem je napsat a vydat knihu o severských mýtech.

Related Post

 
Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *