Švédský jablečný koláč äppelkaka

Ikdyž žiji ve Švédsku, tak místní kuchyni zrovna nemiluji, neb mi přijde sice chutná, ale po čase dost fádní. Nicméně musím uznat, že je tu pořád dost receptů, které jsem ještě neochutnala. Můj kamarád Pavel, který píše velmi populární blog o Švédsku mne poprosil anebo vlastně spíš „vyprovokoval“ k tomu, abych nějaký ten švédský recept prostě uvařila či upekla (zná mou averzi ke švédským jídlům). Naše webové stránky spolupracují a tak jsem se rozhodla tuto výzvu přijmout. A konec konců, proč ne? Je víkend, v ošatce voní nádherná jablíčka a já mám chuť na sladké. Z toho vyplývá jediné: pojďme si upéct tradiční švédský jablečný koláč äppelkaka! Naštěstí ten recept vymyslel někdo, kdo se také nerad zdržoval dlouho u sporáku  a tak i tentokrát kuchyní při pečení jen prosvištíme.

Švédský jablečný koláč äppelkaka
Švédský jablečný koláč äppelkaka

 

Švédové jako správný národ protestantů nemívá v oblibě nic načančaného (nemáme tu běžně  kupříkladu ani záclony), či zdobné designy nejen v oblasti interiérů (známá skandinávská jednoduchost a strohost je k vidění například v Ikea stylu). Ale stejně tak to platí dost často i v kuchyni. Minimum koření a bylinek, oproti jižanským kuchyním pro mne trošku „nuda“, ikdyž velmi chutná!  Je to prostě jen jiné. Ovšem i ve zdejší kuchyni platí zásadní pravidlo: v jednoduchosti je krása. Následující recept vás v množství surovin i jednoduchosti zpracování o tom přesvědčí. Je čas si rozšířit své obzory… i pro mne.

Švédský jablečný koláč äppelkaka

Suroviny

  • 210 g prosáté hladké mouky (já jsem z poloviny nahradila špaldovou jemně mletou moukou)
  • 3,5 lžičky prášku do pečiva
  • 115 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 130 g studeného nesoleného másla
  • 1 větší vejce, lehce našlehané vidličkou
  • 4-5 sladkých jablek, záleží na jejich velikosti, cca 800-850 g
Suroviny pro výrobu švédského jablečného koláče äppelkaka
Suroviny pro výrobu švédského jablečného koláče äppelkaka

 

Kdo má rád a bez koření to nemůže vydržet, tak přidá 1 lžičku mleté skořice a 1/2 lžičky mletého kardamonu; ale vůbec to není potřeba, pokud máte chuťově výrazná a voňavá jablka; Švédové nedávají vůbec žádné koření a  o tom přesně tenhle koláč vlastně je…

Postup

Připravte si formu na koláč o průměru 30 cm a lehce ji vymastěte kousíčkem másla včetně okrajů. Dejte rozehřát troubu na 200°C. Smíchejte sypké suroviny a prosijte do zadělávací mísy. Studené máslo si nechte částečně v obalu a nastrouhejte ho do suché moučné směsi (použijte k tomu velká oka na struhadle). Za normálu kuchařinky máslo krájí na kostky a pak prstama dál ještě rozmělňují – mně to přijde pracnější, a tak to dělám jinak. Nastrouhané studené máslo se velmi snadno zapracuje do mouky a následně i rychleji vznikne těsto. Máslo prstama spojte se suchou směsí, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Hněťte rukama cca 2 minutky a vytvořte si z těsta kouli. Zhruba 1/3 těsta oddělte a dejte stranou do lednice. Zbylé těsto prstama rozprostřete na dno formy a tak do poloviny okrajů (já to udělala na celou výšku okraje a to byla chybka, ale člověk se stále učí, že?). Hezky se s těstem pracuje a tvaruje, je vláčné a když se vám někde udělá trhlinka, tak ji velmi snadno překryjete drobkem těsta. Dejte formu s těstem odpočinout na pár minut do lednice.

Mezitím si omyjte jablka a nastrouhejte na straně struhadla s velkými oky. Pokud budete používat koření (ale zkuste to tentokrát vydržet bez něj), tak ho do nastrouhané směsi vmíchejte teď. Pokud jsou vaše jablka kyselá a nebo chuťově nevýrazná, tak je posypte troškou cukru (funguje jak třtinový, tak i třeba vanilkový). Přendejte nastrouhaná jablka do cedníku nad misku, malinko vyždímejte a nechte lehce okapat (z misky se pak šťáva dá krásně vypít, je to velmi osvěžující a navíc zdravé).

Jablečnou náplň nerozprostírejte až úplně ke krajům formy – ještě tam přijde horní plát těsta
Jablečnou náplň nerozprostírejte až úplně ke krajům formy – ještě tam přijde horní plát těsta

 

Z lednice vyndejte oddělenou 1/3 těsta a položte na mírně pomoučněný pečící papír (lesklou stranou nahoru a překryjte dalším kouskem pečícího papíru (tentokrát lesklou stranou dolů) a válečkem opatrně vyválejte do kulata na tenký plát, zhruba o velikosti vaší pečící formy.

Vyndejte z lednice připravené těsto ve formě, vyklopte na něj lehce vyždímaná nastrouhaná jablka a rukama rovnoměrně rozprostřete po celé ploše formy. Ale pozor! Jablka nedávejte až úplně ke krajům, neb tam teď ještě přijde vrchní plát těsta, kterým jablka uzavřete uvnitř koláče. Vyválený tenký plát těsta přesuňte i s horním pečícím papírem na jablkovou náplň, opatrně ho sloupněte a prstama spojte okraj těsta ve formě s tím okrajem z horného plátu těsta. A je to! Teď koláč bez jakéhokoliv potírání vodou či vejcem prostě dejte péct na střední příčku trouby na cca 25 minut.

Äppelkaka před vložením do trouby; pečte do zlatova cca 25 minut
Äppelkaka před vložením do trouby; pečte do zlatova cca 25 minut

 

Nádherně to během pečení voní, jablka s máslem jsou delikátní záležitost, pokud se takto zahřejí! Až koláč vychladne, tak ho celý zlehka pocukrujte moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a servírujte, nejlépe ještě vlažný. Švédský jablečný koláč äppelkaka se tradičně podává s kopečkem vanilkové zmrzliny anebo ještě lépe s vanilkovým krémem. Je to čistě na vás, zda tuto tradici dodržíte, ale já vám ji s klidným svědomím mohu jen a jen doporučit! Budete mile překvapeni, jak je koláčový korpus vláčný, vůbec není suchý a drobivý jako u mnoha obdobných jablečných koláčů, které jsem už vyzkoušela.

Švédský jablečný koláč äppelkaka s tenkou krustou na povrchu; tradičně se ve Švédsku podává s vanilkovou zmrzlinou či vanilkovým krémem
Švédský jablečný koláč äppelkaka s tenkou krustou na povrchu; tradičně se ve Švédsku podává s vanilkovou zmrzlinou či vanilkovým krémem

 

Musím uznat, že má nevole péct švédské sladkosti dnešním receptem padla a ještě asi vyzkouším další recepty. Smekám se před tímto jednoduchým receptem, který by se dal jednoduše celý popsat tak 7-8 řádky (ale pro ty z vás, kteří se teprve učíte péct to raději rozepíšu podrobněji; zkušenější prominou). Velmi dobře zde vynikla chuť voňavých čerstvých jablíček, bez jakékoliv nutnosti přidávat typická koření jako skořice apod. Já sama jsem opravdový milovník koření (jak už jste asi pochopili nejen z názvu webu, ale i z receptů), ale zde jsem se ráda držela původní švédské receptury a jablka nechala prosta jakýchkoliv dochucovadel. Švédský jablečný koláč äppelkaka je nesmírně milým překvapením nejen díky jednoduchosti receptu, ale zejména kvůli jemné a vláčné textuře těsta, ale i přirozené chuti jablíček, která zde doopravdy vynikla.

Švédský jablečný koláč äppelkaka
Švédský jablečný koláč äppelkaka

S láskou Madla | www.korenizivota.com

koreni-zivota-banner

Zpět na stránku Recepty švédské kuchyně

 
Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *