Recepty švédské kuchyně

Každá země má svou historii, své tradice a každá země je specifická svou kuchyní. Některé země více odlišnými surovinami, kořením, masem či způsobem úpravy nebo stolováním. Snad ke každé zemi by jste určitě dokázali nějaké to specifické jídlo najít. Co ale takové Švédsko? To přeci není jenom pojem švédský stůl, byť známý po celém světě nebo třeba společnosti IKEA propagující masové kuličky nebo losos. Pojďme tedy spolu otevřít kuchařovo okénko do švédské kuchyně. Touto cestou nás budu provázet já, ale také mnoho dalších fajnšmekrů, jako jsou šéfkuchař Jan Pavlík, který žije ve Švédsku na ostrově Gotland, Kristina Hrubá, Madla se svým Kořením života a mnoho, mnoho dalších, kteří tak rádi jí.

Tradice, svátky a jídlo... bez toho si nelze Švédsko představit. Švédi jídlo milují a umí si jej opravdu užít. Jan Pavlík se vám pokusí švédskou kuchyni přiblížit více. (foto Carolina Romare, zdroj imagebank.sweden.se)
Tradice, svátky a jídlo… bez toho si nelze Švédsko představit. Švédi jídlo milují a umí si jej opravdu užít. Jan Pavlík se vám pokusí švédskou kuchyni přiblížit více. (foto Carolina Romare, zdroj imagebank.sweden.se)

Spousta švédských jídel je hodně smíchaná s různými kuchyněmi menšin, které ve Švédsku žijí. Hlavně asi nejvíce s thajskou kuchyní. Důležité ovšem je, že Švédi miluji jídlo a tradice s tím spojené.

Recepty

Polévky

Hlavní jídlo

Desert

Honza miluje vaření a pečení celým svým srdcem, a proto by se chtěl podělit se svými zkušenostmi ze švédské kuchyně. Předvede nám tradiční švédské receptury, ale také nám některé upraví do zdravější podoby, protože ta švédská není vždy tak zdravá jak si myslíme.
Tajemství zelené zahrady... jan-pavlik-kuchar-01
Pozn.: Recepty budeme postupně doplňovat.
Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

9 komentářů: „Recepty švédské kuchyně

  • 2014-09-08 (9:40)
    Permalink

    Zdravíme, díky za super blog, právě letíme z Osla a těšíme se do Stockholmu. Chceme blog shltnout, ať máme co nejvíc tipů a pak dobře o Švédsku doma referujeme – jestli máte už teď nějaké tipy, moc za ně (na email) děkuju. Lukáš Hejlík, http://www.hejlik.cz

     
    Reagovat
  • 2013-10-24 (8:24)
    Permalink

    Švédskou kuchyni prostě miluji. Mám kamarádku ze Sandvikenu a vždy se těším na návštěvu k ní – skvěle vaří a co dělá, to ani nejde popsat 🙂

     
    Reagovat
  • 2013-05-15 (11:26)
    Permalink

    Držím vám palce, sama se taky aktivně zajímám o švédskou kuchyni a prinsesstårtu už jsem taky pekla, byla výborná!

     
    Reagovat
  • 2013-04-16 (8:53)
    Permalink

    Zdravím Honzu, jsem rád, že jsem s ním mohl před léty pracovat. Jako uměl skvěle českou kuchyni, tak určitě umí i tu švédskou. U něj stále ještě platí, že zlatý český „ručičky“ něco dokážou. Držím palce a ať se daří ve Švédsku. Martin Slanina

     
    Reagovat
  • 2013-04-14 (20:38)
    Permalink

    A neni nejaka vyjimka, co se tyka obedu v pracovnim tydnu, nebo kraje kolem Goeteburgu? Tady totiz mam pocit, ze Svedove pojali obed jako dalsi praci, kterou je potreba co nejdriv udelat… jedi cokoliv nevalne kvality, ale hlavne rychle… nebo mozna je to jen sok v porovnani s italskym pojetim dolce vita a pracovnich obedu…

     
    Reagovat
    • Pavel
      2013-04-14 (20:42)
      Permalink

      Jak jsme psali. Švédi jídlo milují, ale nemají a nechtějí tomu věnovat moc času, takže minutky a podobné věci tady letí neuvěřitelně. Navíc švédská kuchyně je v mnoha směrech ne zrovna dietní. My ovšem chceme představit kuchyni jako takovou a chutě jaké Švédi mají.

       
      Reagovat
      • 2013-04-15 (8:59)
        Permalink

        jsem opravdu zvedava a rada si poctu, jen jsem chtela zminit, ze me to chovani behem obedu trosku zarazilo… ale to je mozna jen kontrast s Italii, kde jsem zila predtim…

         
        Reagovat
  • 2013-04-14 (19:27)
    Permalink

    Zdravím jmenovce do Švédska. Taktéž miluji vaření a vůni kuchyně. Jsem vyučený řezník uzenář, což je skoro poloviční kuchař. Přeji, ať se daří. Luděk Pavlík.

     
    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *