Švédská krémová houbová polévka svampsoppa

Jsem vášnivý houbař a Skandináve je země zaslíbená! Jelikož byla opět úrodná sezóna, tak mám poměrně dost hub nasušeno do zásob. A ty je potřeba někdy i zkonzumovat nebo alespoň rozdat. Za okny se střídá ryze aprílové počasí s teplotami pod nulou a druhý den o 15°C tepleji (s náznakem jara…). Jenomže dnešek je přesně ten hodně chladný, šedý… Vnitřní potřeba se zahřát nejen na duši, ale i na těle vzrostla na maximum. Je potřeba dobré polévky do bříška! Tak si pojďte zkusit uvařit snadnou polévku. Napadá mne švédská krémová houbová polévka svampsoppa (čtěte jak to vidíte, tentokrát to není gramaticky záludné)! Je to původní skandinávský recept s minimen surovin i námahy, věřte mi.

Švédská krémová houbová polévka svampsoppa

Svampsoppa je voňavá polévka, kterou zvládnou uvařit i naprostí začátečníci z jakýchkoliv sušených hub, co doma máte. Švédové si nesmírně cení jako delikates lišek obecnýchlišek nákevkovitých, takže jsem využila oba druhy. Když už skandinávská polévka, tak poctivá!

Co budete potřebovat

  • 20 g sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 2 červené cibule (nebo jednu nahraďte větší šalotkou) jemně pokrájené
  • 2 stroužky česneku pokrájené na drobno
  • 2 lžíce kukuřičného (nebo jiného) škrobu; používám ho namísto tradiční mouky k zahuštění
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru (recept na snadný domácí)
  • 1 lžička posekaného čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 90 ml smetany na vaření (6 polévkových lžic)
  • 2 lžíce suchého sherry či portského vína (klidně ale využijte jiný sladké likérové víno); jinak polévka je výborná i bez této suroviny, pokud nic takového doma nemáte

Švédská krémová houbová polévka svampsoppa

Postup

Namočte sušené houby. Buď na 30 minut ve vlažné vodě anebo 20 minut ve vařící vodě. Houby následně nechte okapat přes cedník a vylouhovanou tekutinu slijte do vývaru.

Máslo rozpusťte na středním plameni v hrnci, kam vhoďte cibuli, česnek a houby. Opékejte do změknutí, ale ne do hněda. Pokud houby pustí ještě nějakou vodu, nechejte ji vypařit.

Švédská krémová houbová polévka svampsoppa

Odeberte trochu z vývaru do menší mističky a pečlivě v něm rozmíchejte škrob. Dejte stranou. Zbylý vývar spolu s tekutinou z namočených hub vlijte do hrnce s houbovým základem a přiveďte k varu. Vhoďte tymián, osolte a opepřete. Až se bude polévka vařit, tak opatrně za stálého míchání vlijte tekutinu se škrobem. Rozmíchejte škrob a přivěďte opět k varu, pak zmírněte výkon sporáku a nechte lehce probublávat cca 10 minut. Vypněte sporák a vmíchejte smetanu a portské víno (sherry). Podávejte s kouskem dobrého (nejlépe domácího) chleba.

Švédská krémová houbová polévka svampsoppa

Švédská krémová houbová polévka svampsoppa se vaří napříč celou Skandinávií, jen tu a tam s mírnými lokálními obměnami. Ale tento základ zůstává stále stejný. Švédové ne příliš často sbírají houby a přitom jich tu rostou tuny v nádherném čistém prostředí skandinávských lesů. Druhově je to na 90% shodné, řekla bych. Pokud Švédové nějaké houby sbírají, tak jsou to lišky obecné (žluté známé i v Čechách) a lišky nálevkovité. Ty druhé krasavce určitě znáte z českého lesa a dost možná je opomíjíte jako nejedlé houby. Což je škoda, neb lišky nálevkovité mají výraznou masovou texturu i chuť! Zejména pak sušené jsou v gastronomii zcela nezaměnitelné. Mrkněte na web české mykologické společnosti. Tuším, že mnozí z vás si řeknou „ty houby znám!“ Rostou v trsech někdy po stovkách až do prosince, takže pokud na ně narazíte, tak se pozorně rozhlédněte kolem sebe a máte úrodnou houbovou sezonu zajištěnou.

Švédská krémová houbová polévka svampsoppa je výraznější aromatická, s krémovovou konzistencí, co vás pohladí po duši. Navíc i v tomto případě platí, že v jednoduchosti je krása, a to zde platí dvojnásob. Pokud si do ní budete chtít dát bobkový list, brambory atd., je čistě na vás. Zde prezentuji recept v původní podobě, ikdyž mi cuká ruka, tam něco přihodit navíc. Ale držím se!  Barevnost a struktura hub společně s červenou cibulí a čerstvým tymiánem lahodí oku a nejvíce pak chuťovým buňkám. Samozřejmě se svampsoppa dá uvařit i z hub čerstvých, ale na ty si ještě asi chvilku počkáme…

Pokud odzkoušíte tento skandinávský recept, tak dejte vědět, jak vám chutnalo! Přeji krásné jarní dny s přívalem nových energií do života.

S láskou Madla | www.korenizivota.com

koreni-zivota-banner

Related Post

 
Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

2 komentáře: „Švédská krémová houbová polévka svampsoppa

  • 2016-04-02 (12:48)
    Permalink

    Vypadá to moc lákavě, vyzkouším. Ale naše klasická česká houbová bramboračka, kterou jsem si zrovna uvařila, je taky moc dobrá… Docela ráda bych se ve Švédsku nebo Norsku na podzim mezi těmi kvanty hub, které tam rostou, pohybovala… Zdravím – Marie

     
    Reagovat
    • 2016-04-02 (12:52)
      Permalink

      Zdravím Marie, česká bramboračka je bezpochyby chuťově bohatší a prostě jiná, než zdejší skadinávské polévky. Obě mají své místo v mém gurmánském jídelníčku :-). Určitě se do Skandinávie vypravte v pozdním létě a určitě si odsud odvezete kvanta hub, že nebudete vědět, co s nimi! 😉
      S pozdravem Madla

       
      Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *