Semla

Semla. Švédská věc, jak jinak. Někdo (barbaři) jim říká housky s krémem, ale jde o měkoučké pečivo z kynutého těsta provoněné kardamomem, které je naplněné mandlovou pastou a do tuha ušlehanou smetanou, a nakonec poprášené cukrem.

Aspoň jednou za rok je potřeba si ušpinit pusu od cukru :)
Aspoň jednou za rok je potřeba si ušpinit pusu od cukru 🙂

 

Švédové jsou podivuhodní, neboť jistá část země konzumuje semlu zalitou v misce teplým mlékem, brrr. (Mé vzpomínky na jídla podobného typu jsou traumatickým zážitkem z dětství způsobeným návštěvou nemocnice, přičemž mi ke snídani byl předložen rozmočený loupáček v mléce. Nikdy více.)

Něco málo k tradici a gramatice. Semla jest jeden kus, semlor množné číslo. A semly… to já už tak česky skloňuju. Tradice jíst semly je spojena s předvelikonočním časem, pečou se na fettisdagen, „tlusté úterý“, které bývá 40 dní před Velikonocemi. Dříve se semly jedly každé úterý v postní době (doba do příchodu Velikonoc), ale dneska je mají už od ledna v každém pekařství. Každý rok se ve Švédsku zkonzumuje odhadem 40 milionů těchto dobrot.

Semla, nabídněte si!
Semla, nabídněte si!

 

Semla má spoustu variací lišících se kraj od kraje, tady se na některé můžete podívat. Ale upozorňuju, že je to švédsky.

Recept na 12 ks Semlor

Těsto

  • 75 g másla
  • 200 ml mléka
  • 100 ml teplé vody
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 40 g cukru krystal
  • špetka soli
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 vejce
  • 500 a 60 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • cukr moučka na posypání

Mandová náplň

  • 200 g loupaných mandlí
  • 80 g cukru moučka
  • 80 g cukru krystal
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka kardamomu
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 100 ml vody
  • 400 ml 40% smetany ke šlehání

Postup

Rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte ohřát na 37 stupňů (teplota lidského těla). Přidejte kvasnice a rozmíchejte. Dál přimíchejte cukr, sůl, kardamom a postupně 500 g mouky. Zpracujte do koule a nechte pod utěrkou na teplém místě kynout 30 minut.

Předehřejte troubu na 225 stupňů. Smíchejte prášek do pečiva a 60 g mouky a zapracujte do těsta. Pak vytvořte 12 stejně velkých kuliček, dejte na plech a nechte kynout ještě 20 minut. Potřete vejcem a pečte asi 10 minut.

Připravte si mandlovou náplň.  Mandle vložte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cukr moučku a krystal a trochu vody a opět mixujte. Nakonec přidejte kardamom, vanilkový cukr, šlehačku a naposledy vše mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.

Z upečených bulek seřízněte vršek (nebo jej vystřihněte nůžkami) a vzniklý prostor vyplňte mandlovou hmotou. Vyšlehejte smetanu, dejte ji do cukrářského sáčku a ozdobte semlu. Přiklopte vrchní odříznutou částí a posypejte moučkovým cukrem.

P.S.: Opovažte se upéct semly někdy jindy, než v době, kdy se mají péct! My jsme to zkoušeli v létě a všichni na nás vrhali kradmé pohledy. Švédové vás budou podezřívavě a nedůvěřivě pozorovat, neboť oni si na svých tradicích lpí.

Autorka článku a fotografií Kristina Hrubá | www.děvčeuplotny.cz

Jazyková korektura Ludmila Doudová

Semla. Jenom se zakousnout... Vychutnat si tu chuť nadýchaného těsta a cítit mandlovou náplň...
Semla. Jenom se zakousnout… Vychutnat si tu chuť nadýchaného těsta a cítit mandlovou náplň…

 

Na internetu jsem našel výrobu Semlor v produkci BBC, takže pro lenivé číst a pro možná větší představivost nabízím video.

Zpět na stránku Recepty švédské kuchyně

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *