Račí festival | Kräftskiva

Račí festival, ve švédštině kräftskiva, je tradičním švédským svátkem spojeným se sezónou chytání raků na konci léta. Hlavním pokrmem dne jsou vaření raci v osolené vodě (eventuálně pivu) a čerstvém kopru. Jako příloha se podává knäckebröd, silný sýr västerbotten a léty prověřené stálice švédského stolu jako jsou brambory a slanečci. Tento svátek je také jedním z mála, kdy masové kuličky nehrají na svátečním stole hlavní roli.

Čerství raci vylovení z moře.
Čerství raci vylovení z moře.

 

Popíjí se ochucená vodka (anýzovka, kmínovka…) v malých lahvičkách nebo pivo a zpívají se doprovodné písničky. Snaps se pije přímo z lahvičky nebo ze štamprlí. Nesmějí chybět ani speciální čepičky, bryndáčky, lucerny a ubrousky s motivy raků.

Raci jsou ve Švédsku celkem drahou záležitostí, proto pokud se s touto tradicí teprve seznamujete, doporučuji zakoupit importované raky. Zmrazené jsou k dostání po celém Švédsku a stojí kolem 100 SEK za box/kilo. V průměru se jich do Švédska doveze 2.500 tun ročně – převážně z Turecka a Číny. Jedná se většinou o jezerní raky – jsou o poznání menší a mají sytě červenou barvu (jsou již předvaření a stačí je rozmrazit). Mořské chlazené koupíte ve spíše specializovaných obchodech na pobřeží a člověk si za kvalitu a čerstvost musí připlatit.

Předvaření a zmražení raci
Předvaření a zmražení raci

 

...a párty může začít!
…a párty může začít!

 

Autor článku a fotografií Marta Slepánková

 

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *