Prinsesstårta | Princeznin dort

Prinsesstårta (česky princeznin dort) je rozhodně nejpopulárnějším desertem ve Švédsku. Kdo někdy Švédsko navštívil a byl v obchodě, šel kolem cukrárny, byl v kavárně, tak na tento skvělý desert musel narazit. Poznávací znamení je většinou jednoduché: světle zelený marcipánový kopeček.

Prinsesstårta patří rozhodně mezi nejpopulárnější a nejslavnější švédské sederty (foto Jakob Fridholm, zdroj imagebank.sweden.se)
Prinsesstårta patří rozhodně mezi nejpopulárnější a nejslavnější švédské deserty (foto Jakob Fridholm, zdroj imagebank.sweden.se)

 

Jak ale vlastně Prinsesstårta vznikl? Je to podobné jako s většinou švédských jídel. Nemají dlouhou tradici a nebo se mísí se zahraniční kuchyní. U tohoto desertu jde ovšem spíše o monarchii a skvělý marketing jménem královské rodiny. Je to tak, recept na Prinsesstårta je datován od roku 1930 a byla to nejoblíbenější sladkost princezen Märthy, Margarethy a Astrid, dcer prince Carla a princezny Ingeborg.

Poprvé byl recept vydán učitelem princezen Jenny Åkerströmem v roce 1948 v knize pod názvem Prinsessornas nya kokbok (česky Nová kuchařka princezen). Původně se Prinsesstårta jmenoval zelený dort, právě pro svou barvu marcipánového přehozu, ale protože se stal tak hodně oblíbeným u princezen, tak dostal jméno Prinsesstårta.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že Prinsesstårta je opravdu velmi oblíbený a dnes se jeho obsah a tvar používá hojně pro různé firemní dorty. Prostě a jednuše, Švédi jej milují.

Princesstårta může mít mnoho podob, třeba takovou pro oslavu ukončení střední nebo vysoké školy (zdroj www.skickatarta.se)
Princesstårta může mít mnoho podob, třeba takovou pro oslavu ukončení střední nebo vysoké školy (zdroj www.skickatarta.se)

 

Recept na Prinsesstårta

Těsto

  • 4 ks vejce
  • 2 dl cukru
  • 1 dl hladké mouky
  • 1 dl bramborové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka soli

Vanilkový krém

  • 2 dl plnotučného mléka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 1/2 dl bramborová mouka
  • 1 lžíce másla
  • 2 dl smetany
  • 2 žloutky

Těsto

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Vejce a cukr vyšlehejte do nadýchaného krému. Smíchejte suché přísady v misce a poté postupně přidávejte k vyšlehanému vejci s cukrem. Dbejte na to, aby jste příliš moc rychle nemíchali, potom by korpus nebyl nadýchaný. Vymažeme formu a vysypeme hrubou moukou. Nalijte těsto a dejte do trouby péct asi na 30 minut.

Krém

Vyškrabejte semínka z vanilkového lusku a vše přidejte do kastrolu s mlékem a přiveďte k varu. Smíchejte rozšlehané žloutky spolu s moučkovým cukrem, bramborovou moukou a solí, tak aby vše bylo krásně promíchané a vzdušné. Následně teplé vanilkové mléko (lusk pochopitelně předem vytáhneme) při stálém míchání přilijeme k těstu. Velmi opatrně vše promícháme a nalijeme zpátky do kastrolu a lehce za stálého míchání ohřejeme. Jakmile se krém začne zahušťovat, tedy až uvidíme první bubliny, tak směs přelijeme do studené mísy, přidáme rozpuštěné máslo a metlami stále promícháváme, dokud směs nevychladne. Potom dejte vše do lednice vychladnout. Když máme hotový korpus, tak před samotným nanášením krému si vyšleháme 2 dl smetany a promícháme s vychladlým pudinkem.

Další náplň je malinová marmeláda

  • 3 lžíce malinové marmelády
  • 1,5 dl čerstvých malin

Vychladlý, nejlépe den předem upečený korpus rozkrojíme dlouhým nožem na tři díly. Na první díl dáme marmeládu, na druhý díl dáme vanilkový krém a na poslední šlehačku.

Jako poslední, tedy vynecháme-li případné zdobení hotového dortu, vše potáhneme marcipánem a dáme do lednice ztuhnout a vychladnout.

Pokud si budete chtít marcipán vyrobit doma, tak zkuste recept na falešný marcipán.

Zelená a růžová prostě k Prinsesstårta patří (foto Jan Pavlík)
Zelená a růžová prostě k Prinsesstårta patří (foto Jan Pavlík)

 

Falešný marcipán

  • 350 g práškového cukru
  • 250 g sušeného plnotučného mléka
  • 90 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • mandlové aroma
  • potravinařské barvivo

Vše zpracujeme. Je-li hmota moc tuhá, namáčíme si ruce do vody a hněteme. Je-li hmota řídká, zahustíme mlékem a cukrem. Vyvalujeme mezi pečicím papírem. Lze i na pocukrovaném vále, ale moučkový cukr marcipán zmatní.

Marcipán dělám „od oka“. Nejprve si odvážím sypké suroviny. Ty si odebírám dle potřeby a odhadem přidávám vodu obarvenou potravinářským barvivem a olej. Toto mi vyhovuje víc, než dodatečné barvení bílé hmoty.

Pokud se do hmoty přidá mandlové aroma, je pak chuť podobná pravému marcipánu.

Celý povrch dortu je před potahováním nutno slabě pomazat máslovým krémem, hustým džemem nebo nugetou a dobře vychladit. Pod tuto hmotu se nedají dávat šlehačkové, tvarohové a jogurtové krémy. Pokud chcete naplnit dort takovým lehkým krémem s velkým množstvím vody, musíte na okraji dortu udělat mantinely z máslového krému a lehký krém dát pouze dovnitř.

Vše se zakončí potažením hmoty a zbytek je na Vás, jakou variantu zvolíte.

Princessatrta může mít mnoho podob, ale pravá by opravdu měla vypadat jako pro princeznu (zdroj www.skickatarta.se)
Princesstårta může mít mnoho podob, ale ten pravý by opravdu měl vypadat jako pro princeznu (zdroj www.skickatarta.se)

 

Recept pro vás připravil Jan Pavlík
Dobrou chuť | Smaklig måltid

 

 
Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *