Jídlo a Švéd

Základní slovník švédské gastronomie. Masové kuličky a skořicové šneky nechávám stranou a představuji vám ty trochu méně známé švédské speciality, se kterými se, ať chcete nebo ne, ve Švédsku setkáte. A budete se muset naučit je milovat (nebo nenávidět).

Falukorv

Právem umístěný na prvním místě, tenhle špekáček je švédská klasika. Ač se to zdá neuvěřitelné, v kuchařce najdeme desítky variací receptu na tenhle tlustý párek. Počínaje Falukorvem Stroganoff, pečeným falukorvem s rajčaty, smaženým Falukorvem přes Falukorv se špenátem, Špíz z falukorvu, Falukorv po námořnicku nebo třeba Faluwok (!). Falukorv můžete vařit, smažit, péct a někteří drsňáci ho možná dokáží zkonzumovat i syrový. Falukorv je prostě multifunkční.

I takhle může vypadat švédská klasika, falukorv s těstovinami a kečupem nebo majonézou, prostě lahůdka. | zdroj pinteresc

Jak název napovídá, Falukorv skutečně pochází z města Falun v provincii Dalarna. Tady už během 15. a 16. století horníci na měděných dolech solili a udili hovězí maso. Praktičtí Němci potom Švédy naučili jak z masa vyrábět párky. A tak se roku 1890 narodila švédská klasika – Falukorv. Jméno je od roku 1973 chráněné označení.

Gravad lax

Tohle už je něco co si spíš spojíme se Švédskou gastronomii | zdroj mittkök.se

Trochu kulinářsky zajímavější surovina je určitě Gravad Lax neboli marinovaný losos. Jedná se vlastně o tenké plátky syrového lososa marinovaného v soli, cukru a kopru. Nejčastěji se podává na plátku chleba s omáčkou z kopru a hořčice nebo tradičně s vařenými bramborami. Jak si ho dáte je ale jen a jen na vás.

Historie téhle pochoutky spadá až do středověku. Tehdy rybáři doslova „pohřbívali“ kousky lososa naloženého v soli do písku. Naštěstí pro nás se v dnešní době losos nepohřbívá do písku ale prostě jen do výše zmíněných surovin.

Jeho chuť je hodně výrazná, dokonce tak moc, že s tímhle syrovým kusem ryby ještě nejsem za dobře ani po čtyřech letech.

Janssons frestelse

Aneb Janssonovo pokušení je skutečným pokušením, a to hlavně během Vánoc. Tenhle pokrm se vytváří z brambor, smetany, cibule a ančoviček a je opravdu strašně dobrý. Pokud se ho rozhodnete upéct na letošní vánoce, zkuste třeba podle švédského šéfkuchaře Leifa Mannerströma.

Původ názvu tohoto pokrmu má mnoho konspiračních teorii. My se spokojíme s tou, ve které jistý operní zpěvák Pelle Janzon rád pořádal oslavy, ve kterých figurovalo hodně piva, kořalky a zapečených ančoviček s bramborami. No jak to doopravdy bylo s jeho pokušením, se už asi nedozvíme. Jisté je, že je Janssonovo pokušení tradiční součástí vánoční tabule a že stojí za to ho alespoň jednou zkusit.

Bakad potatis

Pečená brambora třeba s kaviárem | zdroj mittkök

U pečení ještě chvíli zůstaneme. A taky u brambor. Kdo byl ve Švédsku a sedl si do jakékoliv restaurace nebo kavárny, setkal se určitě s názvem Bakad Potatis neboli pečená brambora. Taková brambora je opravdu velká brambora plněná studenou omáčkou. Nejčastější variantou je omáčka krevetová, s kuřecím masem nebo vegetariánská. Pečená brambora není pouze švédský pokrm. Setkáme se s ní ve Spojených Státech, Velké Británii nebo třeba Brazilii a jiných zemích. Uvádím ji ale proto, že skutečně nechybí na jídelníčku skoro žádné restaurace.

Pokud si chcete opravdu pochutnat, doporučuju síť kaváren Graffiti, které najdete třeba v Malmö nebo Lundu. Jejich pečené brambory jsou fenomenální a mají na desítky variant. Ve Stockholmu dělají dobrou pečenou bramboru třeba u stanice metra Slussen v kavárně Fåtöljen.

Kalles kaviár

Kdo by toho kluka neznal | zdroj skandinaviankitchen

Tuhle tubičku najdete třeba v IKEA. Je na ni blonďatý chlapeček a široce se směje. Nejedná se navzdory všem předpokladům o zubní pastu, ale o kaviár. Tedy tak trochu levnější variantu.

Kalleho kaviár je samozřejmost asi jako máslo. Můžete si jim namazat chleba nebo vajíčko natvrdo, ke kterému se tak často servíruje. Je tak strašně slaný, že už nebudete potřebovat vidět sůl po zbytek života.

Kaviár obsahuje totiž kromě tresky taky sůl, cukr a rajčatové pyré. Kalleho kaviár se vyrábí od roku 1954. Tehdy se prodával v nudné tubě bez obrázku, a i když ho hlavně děti milovali, prodej nebyl nic moc. Potom dostal jistý Claes Mörner geniální nápad. Zřejmě dobrý znalec povahy Švédů pochopil, že by se kaviár prodával lépe, kdyby na obalu byl úplně obyčejný modrooký, blond kluk s tím nejběžnějším švédským jménem. A bingo. Hned první rok se kaviáru prodalo přes milion tub. Prostě asi proto, že je „alldeles lagom“, tak akorát švédský.

Sill/strömming

Sill | zdroj mathem.se

Možná se divíte, proč házím dvě ryby do jednoho odstavce. Ale vlastně se nejedná o ryby dvě nýbrž o jednu. Je to jednoduché, čím dál v Baltském moři sledě ulovíme, tím víc se od sebe jednotlivé kusy liší. A to do takové míry, že někteří sledi mají dokonce kratší hlavu nebo víc tuku nebo třeba delší páteř (co všechno se člověk na internetu nedozví). Ať s delší páteří nebo bez, pro naše gastronomické účely nám stačí vědět, že sill nebo strömming, obojí je ryba a velice dobrá.

Surströmming nebo sill nebo strömming vlastně je to fuk | zdroj allscandinavian

Já si sledě kupuju ve skleničce ochuceného koprem. Množství variant je ale skoro bezedné. Pod názvem strömming si ho můžete dopřát třeba smažený s bramborem a brusinkami.

Většina z vás se setkala ještě s jednou variantou. Proslulým surströmmingem neboli tou nejsmradlavější rybou světa. Jedná se vlastně o shnilou rybu (řečeno velice laicky), která, pokud si ucpete nos, může být i dobrá. Trik je v tom ji správně konzumovat. Surströmming se podává na plátku chleba s máslem, cibulí, koprem nebo i vařeným bramborem. Otevírat plechovku byste měli v každém případě venku, nejlépe mimo město a civilizaci a ještě lépe pod vodou nebo s plynovou maskou.

Pro ukázku si nemůžu odpustit toto video (pouze v angličtině, ale myslím, že je toto video více než výmluvné).

Palt

Když jsem se chystala psát tento článek, narazila jsem na něco s názvem Palt. Nikdy předtím jsem o Paltu neslyšela a protože byl zařazen mezi typická jídla, nedalo mi to a trochu jsem googlila. Ukázalo se, že se vlastně jedná o plněné knedlíky, nejčastěji vepřovým masem. Uvědomila jsem si, že palt znám jako Kroppkakor, tradiční jídlo z ostrova Öland. Podávají se s máslem, smetanou a jak jinak – brusinkami a jsou naprosto báječné. Já si je dala na náměstí v hlavním měste Ölandu, Borgholmu a ničeho nelituju.

Kroppkakor z Ölandu

Dělat se dají z vařených nebo syrových brambor, plní se slaninou a cibulí a ty Ölandské obsahují velice hodně nového koření. Dodává knedlíkům ostrou a výraznou chuť.

Blodpudding

No přesně tak to vypadá a není to nic jiného než název napovídá, prostě krev | zdroj hemköp

Ta historka byla nějak takhle: Blond chlapečci, které moje kamarádka hlídala ve Švédsku jako au-pair jedli každé ráno krvavý pudink a ona je potom nacházela na zemi s rukama a tvářemi červenými od krve a krvavý pudink byl i na podlaze a celkově to nebyla moc pěkná podívaná.

Tak jsem se poprvé setkala s krvavým pudinkem. Moje osobní zkušenost s krvavým pudinkem je ovšem žádná. Občas ho vídám v ICE a vyhýbám se mu obloukem. Ale zmínit ho musím. Přece jen: KRVAVÝ PUDINK!

Pudink je prostě vyrobený z prasečí krve a ještě několika přísad, podává se nakrájený na kousky nebo smažený nebo jako pudink.
Snažila jsem se zjistit proč, ale kromě toho faktu, že jim asi chutná, jsem nenašla důvod k jezení krvavého pudinku. Pokud nějaký máte, napište ho jako komentář, moc ráda bych to pochopila.

Možná nějaký pozůstatek z dob Vikingů? A zkoušel někdo z vás Blodpudding ochutnat?

Knäckebröd

Wasa knäckebröd | zdroj scandinavianstuff

Další klasika, kterou zná úplně každý. Přece jen i v Česku se dá koupit ten s pěknou švédskou korunkou na obalu a jménem WASA. Jediný rozdíl je ten, že u nás stojí pár korun, v Česku patří mezi nejdražší na trhu.

Knäckebröd se tradičně vyráběl ve Švédsku už v 5 století a to nejčastěji z žita. Jedná se opravdu o švédský vynález a i přes velký export do ostatních zemí je jeho spotřeba pořád největší ve Švédsku. Ročně spořádá jedna švédská domácnost skoro 4 kila knäckebrödu.
Původně byl tenhle tvrdý křupavý chleba zamýšlen jako chleba, který vydrží. V roce 1555 zdroje uvádí, že knäckebröd upečený při narození dítěte by měl vydržet až do jeho zásnubního dne. Soudě podle data spotřeby na současných knäckebrödech to musela být brzká svatba.

Chleba má různé varianty a tvary a můžete si ho upéct celkem jednoduše i doma. Ve Stockholmu prodávají skutečně monstrózní pláta tohoto chleba třeba ve Valhallabageri.

Lakris

Jako poslední na můj seznam jsem zařadila lékořici. Důvodem je můj opět poněkud komplikovaný vztah k této pochoutce. Jako malá jsem ji nesnášela a v její syrové podobě ji nesnáším doteď, ale život ve Švédsku mě naučil ji tak trochu milovat. Lékořice je totiž skoro všude. A v různých formách.

Velice populární je slaná lékořice, která je skutečně výborná, nebo taky lékořicová příchuť zmrzliny, pečiva nebo nápojů. Takový lékořicový dort s čokoládou… hmmm… už se vám zbíhají sliny? A pokud ano, můžete lékořici i oslavit, její svátek spadá na 12. dubna.

Autor článku Veronika Opatřilová allis Vicky ze Stockholmu

veronica-opatrilova-vickyVicky pochází z Opavy. Dlouhá léta studovala španělské filologie v Brně, než jí došlo, že stojí na místě a musí se odvážit následovat svoje sny. V roce 2012 odjela do Švédska. Pracuje jako průvodkyně Stockholmem, překladatelka, učitelka švédštiny a servírka. Miluje hudbu, kafe ve velkých šálcích, vařit podle Gennara Contalda a běhat lesem kolem moře. Píše. Píše a píše a jejím největším snem je, aby svým psaním udělala někoho šťastným. Alespoň na chvíli.

banner-vyuka-svedstiny-skype

Related Post

 
Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *