Havreflarn, domácí křupavé sušenky

Havreflarn je něco co jsem si zamiloval. Moc fajn záležitost ke kávě nebo k horké čokoládě. Navíc celá doba výroby se dá stihnout do 10 minut. Nechcete to zkusit?

Havreflarn, domácí křupavé sušenky
Havreflarn, domácí křupavé sušenky

 

Co tedy budete na lehké křupavé sušenky potřebovat? Skoro bych se vsadil, že většinu ingrediencí budete mít doma. Pojďme tedy na to.

Ingredience

  • 75 g másla
  • 1 dl cukru krystal
  • 1 dl ovesných vloček
  • 1 dl hladké mouky
  • 1,5 lžíce mléka
  • 1,5 lžíce světlého sirupu (možná by šel nahradit řídkým medem…)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 0,25 lžičky prášku do pečiva

Postup

Předehřejeme si troubu na 200°C. Připravíme si kastrol, rendlík či hrnec, ve kterém vyrobíme celé těsto. Nejprve v něm roztopíme máslo a odstavíme jej z plotýnky. Do roztopeného másla přidáme cukr, ovesné vločky, mouku, mléko, sirup, zázvor a prášek do pečiva. Všechno smícháme do jemného těsta. Já osobně upřednostňuji nejprve pořádně promíchat všechny ingredience v nějaké misce a teprve potom celý obsah přidat do roztopeného másla. Pořádně zamíchat až vznikne taková fajnová máslová hmota.

Teď si na plech, na který jste si připravili pečící papír, uděláte hromádky vždy z jedné kávové lžičky. Ovšem pozor, rozestupy tak ca 10 centimetrů! Těsto se krásně rozteče. Budete tedy asi potřebovat dva plechy. Pečení uprostřed trouby. Nyní záleží na troubě, ale 5 minut, možná 7 by mělo stačit. Sušenka by měla být krásně do zlatova. Po vyjmutí z trouby je nechejte ještě na plechu vychladnout.

Co tedy dodat na závěr? Jednoduché, rychlé a levné!

Takže mohu jen popřát lycka till 🙂

Havreflarn, domácí křupavé sušenky
Havreflarn, domácí křupavé sušenky

 

Zpět na stránku Recepty švédské kuchyně

Related Post

 
Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *