Gratinovaná treska s bramborovou kaší

Než jsem se do Švédska přestěhoval, tak jsem měl rybu v puse maximálně jednou za měsíc, tedy do doby, než dorazily do Čech ony slavné bílé filety z Vietnamu. Po přestěhování se to výrazně změnilo.

Dneska bych řekl, že jednou týdně se ryba na stole objeví, byť to není tak pestré, jak by se na bydlení v přímořském městě slušelo. Převládá tedy losos a právě ona treska. Treska, na kterou nás láká Dominika ve své Švédské kuchařce. Pojďme se tedy podívat blíže na dobrotu z tresky. Budu chtít slyšet a vidět jak jste se s tím potom doma popasovali.

Gratinovaná treska s bramborovou kaší (Torskgratäng med potatismos)

Treska nabízí delikátní bílé maso, zvlášť pokud ji koupíme čerstvou. Na přípravu tohoto receptu můžeme použít i jinou bílou rybu nebo třeba filé z lososa.

Ingredience 4 porce

  • 600 g filé tresky nebo jiné (bílé) ryby
  • 400 g zeleného nebo bílého chřestu, spařeného a nakrájeného na menší kousky
  • 200 g uleželého sýra (třeba švédský västerbotten, gruyère nebo čedar), strouhaného
  • několik stonků kopru, nasekaného
  • 4 plátky citronu
  • sůl a pepř

Na kaši

  • 1 kg brambor varného typu C
  • 2 lžíce másla + na vymazání formy
  • muškátový oříšek
  • 2 žloutky
  • sůl
  • pepř

Na omáčku

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 300 ml 12% smetany
  • kůra z 1 citronu
  • sůl
  • bílý pepř

Postup

Tresku omyjeme a z obou stran osolíme a opepříme. Nakrájíme ji na menší kousky.

Připravíme omáčku. Na oleji osmažíme cibuli s česnekem.

Přidáme rajčatový protlak a 3 minuty za stálého míchání podusíme.

Zalijeme vývarem, vínem a smetanou.

Vaříme na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.

Osolíme, opepříme a přidáme citronovou kůru.

Připravíme kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě.

Scedíme, přidáme máslo a rozmačkáme je nebo rozmixujeme dohladka. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Do kaše přimícháme vaječné žloutky a naplníme jí zdobicí sáček.

Do vymazané formy na pečení pomocí zdobicího sáčku po stranách nastříkáme bramborovou kaši.

Doprostřed rovnoměrně rozložíme kousky tresky a chřestu. Zalijeme omáčkou a posypeme sýrem.

Pečeme v troubě předehřáté na 225 °C přibližně 10 minut, dokud povrch nezezlátne.

Vytáhneme z trouby a necháme 10 minut uležet. Podáváme ozdobené koprem a plátky citronu.

Můj tip: Pokud není chřestová sezona, hodí se též brokolice nebo květák.

Zdroj

Recepty pocházejí ze Švédské kuchařky Dominiky Wittenberg Gašparové, které vydalo nakladatelství Smart Press.

Zpět na Recepty švédské kuchyně

Related Post

 
Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *