Fjällräven Classic 2017 – den 5

Pátý a poslední den na mém prvním Fjällräven Classic 2017. Bohužel, ale je to tak. Musím se s tím smířit a užít si den do sytosti. Mám před sebou skoro celodenní cestu napříč národním parkem Abisko.

To co mě ovšem strašně mrzí je to, že už to bude vesměs pod korunami stromů a bez těch nádherných panoramat majestátních hor, údolí a jezer. Tak trošičku je tento den o přežití a dobelhání se do cíle.

Ráno nebylo zrovna příjemné, protože teploty musely snad dokonce klesnout pod nulu, protože při otevření stanu na mě popadaly jakoby kousíčky namrzlé krustičky stanu. Když už nic, tak stan byl mokrý jak hrom. No a protože jsem byl „chytře“ ustlal na místě bez trávy, tak všechna ta hlína, větvičky a já nevím co všechno k tomu, se mě krásně nalepilo na stan. Po jeho složení jsem dospěl k názoru, že přes noc přibral alespoň dvě kila. Což je úžasné, protože už tak nemohu hnusáka (rozuměj můj batoh) ani cítit. S krásně nacucaným stanem to bude opravdu lahůdka.

Dojídám poslední zásoby a opouštím kemp. Slunce je už pěkných pár hodin na nebi a bych byl rád odpoledne v Abisku, kde je cíl, kde se potkám s mou švédskou facebookovou kamarádkou, která právě obsolvuje sama pěší osmdesáti denní túru po švédských horách, ale hlavně, odkud mi pojede autobus do Kiruny, kde večer přespím u kamaráda. Jde se na to.

Hned ze startu, ještě relativně pln sil, fotím zdejší flóru, která je rozmanitá a tak krásná.

Celá trasa vede již jen po nejznámější švédské turistické stezce Kungsleden, takže už potkávám více lidí, ale ani zdaleka se to nedá srovnávat s turistickou frekvencí na českých či slovenských horách.

Více a častěji opouštím otevřená prostranství a více a více se nořím pod koruny všude přítomných bříz, které jsou tak typické pro národní park Abisko.

Také poprvé v životě ochutnávám vlastnoručně utržený plod ostružiníku moruška (švédsky hjortron). Říká se mu zlato severu. V obchodech jej běžně koupíte v mraženém stavu, ale je pekelně drahý.

Celou cestu v podstatě kopíruji řeku. Nejprve byla klidná jako součást jezera, poté se pomalu začala rozlévat do krajiny a nakonec se zužovala a zařezávala do užšího a užšího koryta. Bylo úžasné pozorovat její divokost. V těch chvílích jsem alespoň nemyslel na hnusáka na zádech a nepočítal každý zbývající metr do cíle.

5 km do cíle. Tahle cedulka mě na jednu stranu motivovala, ale na druhou drásala, protože jsem si nedokázal představit, že budu muset s hnusákem ještě absolvovat dalších 5 kilometrů. Nejhorší na tom všem bylo, že ta váha na zádech za těch 5 dní vykonala své na mém koleni, které dosud krásně drželo. Ano, mám již pár let dorasované koleno, ale dosud docela drželo. Psychika se začíná podepisovat a já už opravdu ze srdce toužím po cíli, i když vím, že to bude znamenat konec mého úžasného putování horami kraji Norrbotten.

Krajina začala být navíc již minimálně zajímavá, protože zbytek trasy vedl již jen březovým lesem, navíc místy slušně zatopeným, takže občas byl problém najít ideální trasu.

Konečně procházím onou pomyslnou branou do národního parku Abisko. V úplném opojení se dokonce zapomínám u ni vyfotit. Nevadí, příště. Teď už snad jen kilometr k cílové chatě STF Abisko Turiststation. Tam asi umřu.

Vidím cíl…

…a jsem v cíli. Je to úžasný pocit, když projdete bránou, podél které už sedí ti, jež to mají již za sebou a pleskají vám. Vlastně jsem to ani moc nevnímal, protože jsem chtěl udělat jen jednu jedinou věc. Ze zad sundat „hnusáka“.

Přežil jsem. Prošel jsem celých 110 km za 5 dní a s batohem přes dvacet kilo těžkým. Navíc v nových nerozchozených botech. Ovšem nemám jediný puchýř, ani otlak. To se nadá říct asi o 80-ti procentech těch co jsou v cíli. Někdy je opravdu úsměvné je sledovat jak jen ve šlapkách či úplně na boso se snaží o pohyb.

Tak snad jednou na viděnou… Fjällräven Classic ve mě zanechalo nezapomenutelný zážitek!

Související články

Fotografie byly pořízeny fotoaparátem Nikon D7000 a upraveny v programu Zoner Photo Studio

Related Post

Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *