Chokladbollar | Švédské čokoládové kuličky

Chokladbollar jsou věcí tuze švédskou a tuze dobrou. A ono je to snad i zdravé, když hlavní surovinou jsou ovesné vločky.

Chokladbollar | Švédské čokoládové kuličky (foto Kristina Hruba, zdroj devceuplotny.cz)
Chokladbollar | Švédské čokoládové kuličky (foto Kristina Hruba, zdroj devceuplotny.cz)

 

Kdybyste mě viděli v průběhu jejich výroby, mysleli byste si, že se už půl dne hrabu v hlíně. Jejich proces výroby je totiž poněkud upatlaný. No dobře, hodně upatlaný, od té kakaové směsi budete všude, ale za čtvrt hodinky máte hotovo, takže to za to stojí, ne? Jak ukázaly mé zkušenost au-pair, děti jejich výrobu milují. Hádejte proč.

I když se kuličky jmenují čokoládové, je v nich jen kakao, ale vycházím z originálního švédského názvu. Původně se cukroví jmenovalo Negrobollar, ale kvůli otroctví byl pojem negro značně negativní a rasistický, což je ostatně dodnes, a tak je kromě současného jména můžete najít jako kuličky z ovesných vloček nebo kokosové kuličky. Tolik odbočka z historie.

Že jsou ve Švédsku oblíbené, o tom svědčí jejich dostupnost ve všech místních kavárnách a v každém obchodním domě IKEA. Podle mě je ale mnohem zábavnější udělat si je doma. A vůbec, kokos a čokoláda je skvělá kombinace. I když, nahrazení másla kokosovým olejem by taky nebylo od věci.

Suroviny

  • 100 g másla
  • 100 g prosátého cukru moučka
  • 140 g jemných ovesných vloček
  • 40 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 3 lžíce silné studené černé kávy
  • špetka soli
  • kokos na obalování

Smíchejte všechny ingredience do husté směsi, nejlépe to jde rukama, co si budeme povídat. Vytvořte z těsta kuličky tak velké, jak se vám líbí, ty moje měly asi 1, 5 cm v průměru. Pomocí dvou lžiček je obalte v kokosu a nechejte asi hodinu ztuhnout v lednici. Vytáhněte je a rukama z nich vytvarujte dokonale kulaté kuličky, vraťte do lednice a nechejte ještě několik hodin tuhnout. Před podáváním je půl hodinky nechejte povolit.

Autor článku a fotografií Kristina Hrubá

Další recepty na samé dobroty si můžete přečíst na bloggu Kristiny Děvče u plotny

Zpět na stránku Recepty švédské kuchyně

 
Líbil se vám článek? Budu rád za sdílení.

2 komentáře: „Chokladbollar | Švédské čokoládové kuličky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *